Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Неочаквано начало на новия сезон на Филхармонията

Вместо Стивън Ковачевич, възпрепятстван от Ковид-ограниченията, солист ще бъде германецът Себастиан Кнауер

Пианистът Себастиан Кнауер. Снимка: Мартин Фьорстер - Неочаквано начало на новия сезон на Филхармонията

Пианистът Себастиан Кнауер. Снимка: Мартин Фьорстер

Немският пианист Себастиан Кнауер ще заеме мястото на Стивън Ковачевич в първия концерт на Софийска филхармония от новия музикален сезон. Ковачевич трябваше да излезе пред столичната публика на 16 септември, но пристигането му в България е под въпрос заради противоепидемичните мерки.

Кнауер, двукратен носител на престижната награда на „Ехо Класик“, е достоен негов заместник в Зала „България“. Музикантът ще изпълни Моцартовия Концерт за пиано № 9. Диригент на събитието остава индонезиецът Адриан Прабава – специално име за оркестъра, тъй като преди години е обсъждан за негов главен диригент.

Билетите ще важат без презаверка, уточняват от Филхармонията.

Музикалната кариера на немския виртуоз започва преди 30 години и преминава през сцени като Берлинската филхармония, „Гевандхаус“ – Лайпциг, „Концертгебау“ – Амстердам, Театър „Шанз-Елизе“ в Париж, „Тонхале“ – Цюрих, „Концертхау“с във Виена, „Линкълн център“ в Ню Йорк и много други. Кнауер е един от най-известните Моцартови специалисти, изсвирил е пълния цикъл от 27 концерта за пиано на Моцарт с Хамбургската филхармония и всички концерти на Хайдн с Бамбергските симфоници, като и в двата случая дирижира оркестъра от пианото.

Пианистът е издал 15 диска – „Überbach“ му носи награда „Ехо Класик“. Съвместният му проект с Даниел Хоуп, озаглавен „Изтокът среща Запада“, получава награда „Ехо класик“ и номинация за „Грами“. Работи с лейбълите „Берлин Класик“, „Уорнър Класик“, „Дойче грамофон“ и „Наксос“. Музикантът се радва на близки работни отношения и приятелство в продължение на много години с британския диригент сър Роджър Норингтън. През 2006 г. двамата издават компактдиск с произведения на Моцарт заедно с „Камерата Залцбург“, който е оценен от критиците като един от най-добрите записи с Моцарт за всички времена.

Кнауер се ангажира и с различни социални каузи и редовно участва в благотворителни събития. През 2017 г. свири в „Елбфилхармони“ в Хамбург пред хиляда полицаи. Вече две десетилетия организира множество образователни програми „Wort trifft Musik“ (Дума среща музика), фокусирани върху конкретен композитор. Текстовете, описващи подробно живота на композитора, се изпълняват на сцената от популярни немски актьори като Мартина Гедек, Ирис Бербен, Катя Риман, Клаус Мария Брандауер и Улрих Тукур.

Ограничено количество билети все още могат да се закупят от касата на зала „България“ и онлайн.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90