Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„NEOдачници“ в Народния театър

Режисьорът Иван Пантелеев поставя пиесата на Максим Горки „Дачници“

„Щастлив съм, че имам възможността да работя с толкова добри и сериозни артисти, защото тук няма главни герои, а кръг от образи, това е ансамблова пиеса, която творим заедно.“, казва режисьорът Иван Пантелеев. Снимки: Росина Пенчева - „NEOдачници“ в Народния театър

„Щастлив съм, че имам възможността да работя с толкова добри и сериозни артисти, защото тук няма главни герои, а кръг от образи, това е ансамблова пиеса, която творим заедно.“, казва режисьорът Иван Пантелеев. Снимки: Росина Пенчева

Иван Пантелеев, който живее и поставя в Германия, се завръща на родната театрална сцена след 20-годишно отсъствие. Режисьорът ще постави в Народния театър пиесата на Максим Горки „Дачници“ със заглавието NEOдачници“.

„Заглавието „NEOдачници” няма претенции да звучи интелектуално, напротив – то има много общо с шегата, с недоразумението, с това живеене на кръстопът, когато една много стара култура, античната, се припокрива със символност от близкото минало и се получава нещо, което не е нито едното, нито другото. Дълго умувах как да променим заглавието и в крайна сметка с помощта на актьорите се спряхме на този работен вариант – сподели Пантелеев на среща с българските медии. – „Дачници” е пиеса, много играна и поставяна в България, но това заглавие не означава абсолютно нищо, на български език такава дума не просто не съществува. Аз не си спомням у нас да е имало хора, които живеят по вилите си, тези „дачники”, както е на руски език. И така, към старата грешка, сега ние прибавяме още една. Като добавим и фонетичната близост с думата „неудачници”, получаваме един конгломерат от грешки. Който абсолютно точно отговаря на момента, в който сме се срещнали и работим.“ 

Пантелеев ще работи с някои от звездите на Народния театър. В състава са Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Иван Юруков, Теодора Духовникова, Радена Вълканова, Александра Василева, Стефания Колева, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Христо Петков, Николай Урумов и Рашко Младенов. Режисьорът твърди, че почти не познава актьорите, с които ще работи.

„Преди да избера актьорския състав, имаше един период, в който всяка седмица ходех по няколко пъти на театър – и така се спрях точно на тези имена – казва Пантелеев. – Щастлив съм, че имам възможността да работя с толкова добри и сериозни артисти, защото тук няма главни герои, а кръг от образи, това е ансамблова пиеса, която творим заедно. И аз ще съм най-доволен, ако на премиерата нямаме готов продукт, защото театърът не е продукт, а процес.”

Иван Пантелеев (вляво) на репетиция с актьорския състав. На снимката: Дарин Ангелов (от ляво надясно), Иван Юруков, Теодора Духовникова, Владимир Карамазов

Юлиан Вергов (от ляво надясно), Стефания Колева, Рашко Младенов, Николай Урумов

Дачници“ на Максим Горки, написана през 1904 г., няма жанрово определение от своя автор – под заглавието той е отбелязал единствено „сцени“. Пиесата най-често е възприемана като драма, в която по думите на един от героите „никой няма да умре”. Всички остават живи, но за някои от тях животът е тежко бреме, а за други – продължение на търсенето на „пътя към по-добър живот”. Героите в пиесата съществуват сред илюзиите за себе си и за околните и всъщност са се превърнали в комични герои, които Горки с тъга и сарказъм нарича „дачници” – временно пребиваващи на вилата, прекарващи живота си тихо и безсмислено. Всички те са недоволни от настоящето си, което един от героите оприличава на „чудовище, изискващо от тях жертви и невъзможни усилия”.

„Не зная защо хората имат предразсъдъци към Горки – той всъщност е много модерен автор, тъй като се занимава с едно общество в преход, в което никой не е подготвен за новото – казва Пантелеев. – Новото просто се надушва, то е като пролет, то е духът на утопиите, на надеждите, на момента, в който седиш пред прага със запретнати ръкави и не знаеш откъде да започнеш… Денят, в който на практика живеем и ние.”

Иван Пантелеев завършва режисура в НАТФИЗ. Поставял е в София, Рига, Авиньон, Щутгарт, Цюрих, Люцерн и др. В Берлин работи в две прочути арт пространства – „Дойчес театър“ и „Фолксбюне“. През 2016 г. българската публика видя постановката му „В очакване на Годо“, с участието на Самуел Финци.

Премиерата на „NEOдачници“ ще бъде на 24 и 25 март в Народен театър „Иван Вазов“.

Вижте още: САМУЕЛ ФИНЦИ: В ГЕРМАНИЯ ДЪРЖАВАТА ФУНКЦИОНИРА, А ТУК СИМУЛИРА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах