Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Неосталинизъм

Руският президент Владимир Путин. Снимка: ЕП/БГНЕС - Неосталинизъм

Руският президент Владимир Путин. Снимка: ЕП/БГНЕС

В момента в Русия бушува нов сталинизъм. По абсолютно всички критерии и параметри.

Това е авторитарна политическа система, която се характеризира с абсолютизма и авторитарната власт на личния режим на Путин. Цари господство на авторитарно-бюрократичните методи на управление, има усилване на репресивните функции на държавата, жесток идеологически контрол във всички области на обществения живот, отнемане на фундаменталните права и свободи на гражданите.

Неосталинизмът, който наблюдаваме днес, е изключително ярка проява на тоталитаризма. Доказателства?

Тоталитарният режим забрани споменаването на думата „война“, арестуват се и наказват всички, които изразяват дори гранично антивоенно мислене, дори за разпространение на книгите „Война и мир“ и „1984“.

Затварят се насилствено медии (или с отнемане на лицензи и гигантски глоби се принуждават да прекратят работата си).

Арестуват се, осъждат по смехотворни обвинения и държат в ареста и затвора лидерите на общественото мнение и опозицията (Навални, Кара-Мурза, Алехина). Преди това най-видните от тях, като Борис Немцов, Анна Политковская и прочие бяха брутално и демонстративно убити.

Медии и отделни личности са принудително отбелязвани като „чуждестранни агенти“. Такива са както „Медуза“, „Дождь“, така дори и Екатерина Шульман и Юрий Дудь.

Затварят се обществени и неправителствени организации като фонда „Мемориал“. Всяка новина, свързана с агресивните действия на украинска територия, се категоризира като „фейк“, а дори за шерването на постове с такова съдържание се извършват арести и налагат наказания за „дискредитация на армията“.

Наложен е тотален контрол на медиите и информацията, до която имат достъп гражданите. Новините са заменени с откровена пропаганда. Блокиран е достъпът до световни социални мрежи.

Така че в момента не става дума за емоции, за игра с исторически носталгии или за геополитически ритници между атовете. Наблюдаваме ужасяващото, брутално развитие на нов сталинистки режим, който в първото си „издание“ е завършил с кървав терор. Срещу собствения си народ, по-конкретно, срещу цвета на народа си.

Тези, които се правят на „възродители“ и „ние няма да помагаме на пострадалите, защото сме малки“, се записват в историята: като колаборационисти на неосталинизма.


Текстът е от Фейсбук, заглавието е на „Площад Славейков“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах