Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Неотворените писма на XVII век

Учени изследват над 2500 послания, които не са достигнали до получателите си

2600 неизследвани писма от края на XVII и началото на XVIII век, прибрани в кожен сандък, най-сетне ще бъдат прочетени. - Неотворените писма на XVII век

2600 неизследвани писма от края на XVII и началото на XVIII век, прибрани в кожен сандък, най-сетне ще бъдат прочетени.

Апел на оперна певица, опасяваща се от нежелана бременност, най-накрая бе прочетен – повече от три века след като е бил изпратен до предполагаемия баща на детето. Това е едно от хилядите недоставени писма от XVII век, открити в кожен сандък, където са съхранявани в продължение на стотици години в Холандия.

Багажът е бил представен на пощенски музей в Хага през 1926 г., но 2600-те писма, 600 от които са все още неотворени, чак сега ще бъдат изследвани от международен екип учени, разказва британското издание „Дейли Телеграф“.

Проектът се нарича „Подписани, подпечатани и недоставени“. Писмата в него хвърлят светлина върху скандалите, интригите и ежедневието на европейците в края на XVII и началото на XVIII век. Сред тях е и призив от името на „общ приятел“ към заможен еврейски търговец в Хага – който говори за холандска оперна певица, заминала за Париж и там открила, че е бременна.

„Можете да отгатнете без затруднение истинската причина за нейното отчаяние – пише в писмото. – Не мога да го излагам в твърде много думи; това, което е необходимо да ви кажа, е, че е прекомерно. Замислете се върху него и я върнете към живота.“

Писмото е маркирано niet hebben, което означава, че получателят е отказал да го приеме – най-вероятно защото е предполагал съдържанието му.

Eдно от писмата в колекцията.

Eдно от писмата в колекцията.

Всички тези недоставени писма са поставени в куфара от Саймън де Бриен и съпругата му Мария Жърмейн, пощенски директор и неговата любовница, впоследствие съпруга. Техните надежди са били получателите все някога да дойдат и да си ги поискат, като, естествено, си платят и съответната такса.

Написани на шест езика, сред които френски, холандски, испански и латински, писмата са подписани от хора с крайно различен път в живота – аристократи, шпиони, любовници, търговци, дори селяни.

„Много от тези хора са едва грамотни – казва Ребека Аренд от университета в Йейл. – Някои са дело на професионално наети писари, но авторите на повечето просто фонетично са изписвали думите на своите диалекти.“

600 писма са все още неотворени. Онези, които са с восъчен печат, ще бъдат сканирани със съвременни технологии, така че съдържанието им ще може да бъде проучено и самото писмо да остане непокътнато.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС