СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Непобедимите 3” – голям смях с поувехнали величия

Екшънът тръгва по родните кина на 15 август

Старите кримки на екшъна са сигурен залог за касов успех. - „Непобедимите 3” – голям смях с поувехнали величия

Старите кримки на екшъна са сигурен залог за касов успех.

Печелившата формула на първите два филма от суперуспешната поредица на Силвестър Сталоун „Непобедимите“ се оказа леко колеблива, па макар и с вливане на свежа плът. Уесли Снайпс, Мел Гибсън, Антонио Бандерас, Харисън Форд, Келън Лъц и Ронда Рузи са новите физиономии в третия филм от екшън сагата. Сага, донесла на авторите си повече от половин милиард приходи от билети. Да, и много повече фенове накуп, отколкото всеки един от гореспоменатите имена би могъл да привлече сам в киносалоните, пише „Холивуд рипортър“.

Всички сме чували за синдрома на втория албум, на втория филм, този, който трябва да направи чудеса, за да докаже, че не е по-лош от първообраза. Представете си тогава каква е отговорността на третата част на една поредица, събрала в себе си застаряващи екшън герои, които преминават през доста клиширани сюжетни линии. Но в крайна сметка „Непобедимите” нямат по-висша цел от тази да печелят пари и да разсмиват зрителите в кината.

За никого няма да е изненада, ако кажем, че няма дълбочина на персонажите, че налице са отново тиранични деспоти и нечестиви оръжейни дилъри. В последната лента откриваме Барни Рос – героя на Силвестър Сталоун, отново на мисия заедно с верните му другари в лицето на Джейсън Стейтъм, Долф Лундгрен, Ранди Котюр, хукнали да спасяват един от своите – Док – експертът по хладни оръжия Уесли Снайпс. Интересното е, че самият Снайпс е един от петте оригинални актьори, които е трябвало да участват в първите две серии. Американското правителство обаче не беше на това мнение и го прибра в затвора за данъчни измами.

Разбира се, че мисията на „Непобедимите 3“ е успешна, а оттук следват една камара престрелки и прочие екшън сцени, в които ни представят поувехналото величие на цяло едно поколение от силови актьори.

Няма да ви разказваме фабулата на лентата. Ясно е, че с такова количество екшън легенди от последните 30 години сам по себе си филмът е атрактивен, дори са му малко 103-те минути екранно време.

Друг недостатък на „Непобедимите 3” е, че голяма част от старите муцуни не са тук, а това със сигурност осакатява малко и хумора, който идва с всеки отделен актьор, както и с цялостната визия на лентата. Нито един от по-младите попълнения няма все още завоюван статус на истинска звезда.

Диалогът е толкова внимателно скулптиран, че изглежда плосък на моменти.

Режисьорът Патрик Хюс добре е използвал разнообразието от български локации, а операторът Питър Менцис също се е постарал зад камерата, но липсва въображение в поднасянето на кадрите. И двамата са останали назад във времето на поднасянето на екшън сцените – с повече експлозии и по-малко нюанс в изпълнението им.

Може би именно тази техника е виновна за спада в забавната нотка на тази поредица. Да се надяваме, че ще си вземат поука за следващата част. Нали никой няма съмнение, че такава ще има?

Филмът тръгва по родните кина на 15 август.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90