СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Непоказван портрет на куче от Мане отива на търг

Картината се е съхранявала в семейството, на което е подарена, през последните 140 години

Едуар Мане, „Мине“, 1879 г. Репродукция: Drouot Estimations - Непоказван портрет на куче от Мане отива на търг

Едуар Мане, „Мине“, 1879 г. Репродукция: Drouot Estimations

Непоказван пред публика портрет на куче от Едуар Мане ще бъде предложен за първи път на търг през февруари в Париж. Френският импресионист рисува малката картина през 1879 г. и я подарява на Маргерит Латюи, дъщеря на парижки ресторантьор. От същия период е датиран и портрет на самата Маргерит, пише „Гардиън“.

През последните 140 години кучешкият портрет не е напускал колекцията на семейство Латюи. Негови членове няколко пъти са отклонявали предложения да я продадат на търг. С размери 32,5 на 24,5 см, произведението е създадено в рамките на около 20 минути и е пример за техническите умения на художника, твърди експертът Фредерик Шаноа.

Не е сред шедьоврите му, но е блестяща интерпретация на уменията на Мане, прекрасна симфония от леки докосвания, които показват чистия му гений – допълва Шаноа. – Различава се от класическите му творби, но демонстрира техническите му умения на художник. Фактът, че за толкова кратко време, с толкова малко мазки и с минимални средства е успял да постигне тази картина на малко куче – топка козина, но с живи, движещи се очи, е невероятен.“

Портретът е описван в каталози, но никога не е показван пред публика.

„Има писма от 20-те години, когато арт дилър пише на Маргерит и я умолява да откупи картината, но тя отказва. Платното се предава директно на децата ѝ, но досега те също не искаха да се разделят с него“, разказва Шаноа.

Маслената картина е озаглавена „Мине“, на името на кучето, представител на породата брюкселски грифон. Това е един от общо 8 кучешки портрета, които Мане рисува между 1875 и 1883 г.

Грифонът е бил собственост на Маргерит. Баща ѝ Готие Латюи е притежавал кабаретен клуб и по-късно ресторант, в който са висели няколко картини на Мане. Сред тях са „Chez le Père Lathuille“, където на заден план се вижда и самият Готие. Художникът рисува и портрет на Маргерит, който днес се намира в музей в Лион. Знае се и за съществуването на портрет на брат ѝ Луис, но картината е в частна колекция.

Търгът ще се проведе на 26 февруари в Париж. Творбата е оценена на €280 хил.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg