Непоказван портрет на куче от Мане отива на търг

Картината се е съхранявала в семейството, на което е подарена, през последните 140 години

Едуар Мане, „Мине“, 1879 г. Репродукция: Drouot Estimations - Непоказван портрет на куче от Мане отива на търг

Едуар Мане, „Мине“, 1879 г. Репродукция: Drouot Estimations

Непоказван пред публика портрет на куче от Едуар Мане ще бъде предложен за първи път на търг през февруари в Париж. Френският импресионист рисува малката картина през 1879 г. и я подарява на Маргерит Латюи, дъщеря на парижки ресторантьор. От същия период е датиран и портрет на самата Маргерит, пише „Гардиън“.

През последните 140 години кучешкият портрет не е напускал колекцията на семейство Латюи. Негови членове няколко пъти са отклонявали предложения да я продадат на търг. С размери 32,5 на 24,5 см, произведението е създадено в рамките на около 20 минути и е пример за техническите умения на художника, твърди експертът Фредерик Шаноа.

Не е сред шедьоврите му, но е блестяща интерпретация на уменията на Мане, прекрасна симфония от леки докосвания, които показват чистия му гений – допълва Шаноа. – Различава се от класическите му творби, но демонстрира техническите му умения на художник. Фактът, че за толкова кратко време, с толкова малко мазки и с минимални средства е успял да постигне тази картина на малко куче – топка козина, но с живи, движещи се очи, е невероятен.“

Портретът е описван в каталози, но никога не е показван пред публика.

„Има писма от 20-те години, когато арт дилър пише на Маргерит и я умолява да откупи картината, но тя отказва. Платното се предава директно на децата ѝ, но досега те също не искаха да се разделят с него“, разказва Шаноа.

Маслената картина е озаглавена „Мине“, на името на кучето, представител на породата брюкселски грифон. Това е един от общо 8 кучешки портрета, които Мане рисува между 1875 и 1883 г.

Грифонът е бил собственост на Маргерит. Баща ѝ Готие Латюи е притежавал кабаретен клуб и по-късно ресторант, в който са висели няколко картини на Мане. Сред тях са „Chez le Père Lathuille“, където на заден план се вижда и самият Готие. Художникът рисува и портрет на Маргерит, който днес се намира в музей в Лион. Знае се и за съществуването на портрет на брат ѝ Луис, но картината е в частна колекция.

Търгът ще се проведе на 26 февруари в Париж. Творбата е оценена на €280 хил.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах