Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Непоказвана картина на Дейвид Хокни за пръв път пред публика

Заради това платно художникът е в конфликт с родителите си

Дейвид Хокни, „Моите родители и аз“, 1975 г. Репродукция: Фондация „Дейвид Хокни“ - Непоказвана картина на Дейвид Хокни за пръв път пред публика

Дейвид Хокни, „Моите родители и аз“, 1975 г. Репродукция: Фондация „Дейвид Хокни“

За пръв път пред широката публика ще бъде показана картината на Дейвид Хокни „Моите родители и аз“, заради която ходужникът скъсва за известно време отношенията си с родителите си, съобщава „Гардиън“.

Картината е нарисувана през 1975 г. и в продължение на 45 години не е излизала от дома на Хокни в Лос Анджелис. На платното, което за пръв път ще бъде показано в изложба, лицето на художника се вижда отразено в огледалото между майка му и баща му. Хокни не харесвал картината, затова не я завършил. По-късната нейна версия със заглавие „Моите родители“, нарисувана през 1977 г., става едно от най-известните платна на художника.

„Започнах и двете картини – разказвал Хокни, – но по-късно унищожих онази с триъгълника. Беше твърде измислена.“

„Моите родители“, 1977 г. Репродукция: Галерия „Тейт“

Решението да спре работа по платното води до скандал с баща му. Родителите на Хокни често ходели в Париж да му позират. Хокни дори правел скици на баща си, докато той лежал в болница в Англия. Когато художникът се отказва от довършване на творбата си, баща му силно се ядосва. За известно време скъсват отношения, но после възрастният мистър Хокни се обажда на сина си, за да му се извини.

След като напуска Париж през 1977 г., художникът се връща в Лондон и прави нова версия на картината, в която родителите му са в по-естествени пози. Новата картина е собственост на Галерия „Тейт“ и е една от любимите на посетителите.

Невижданата досега „Моите родители и аз“ ще бъде включена в ретроспективната изложба на Дейвид Хокни, която се открива в Националната портретна галерия в Лондон на 27 февруари. Експозицията може да бъде разгледана до 28 юни.

През 2018 г. Дейвид Хокни стана най-скъпо продаваният жив художник в света, след като картината му „Портрет на един артист (басейн с две фигури)“ бе продадена на търг за над 90 млн. долара.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg