СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Непоказвана картина на Майстора върната в България

„Момичета с макове”, красила над 80 години дома на хърватски лекар - за пръв път пред родната публика

Владимир Димитров - Майстора, „Момичета сред макове“, 30-те г. на ХХ в., маслени бои, платно, 41,5 х 96 см  - Непоказвана картина на Майстора върната в България

Владимир Димитров - Майстора, „Момичета сред макове“, 30-те г. на ХХ в., маслени бои, платно, 41,5 х 96 см

Две девойки сред макове, рисувани от Владимир Димитров – Майстора, за пръв път се представят пред родната публика. Картината е част от изложбата „Непоказвани творби“ на Майстора в столичната галерия „Лоранъ“ на Лаврен Петров. Експозицията, посветена на 140-годишнината на Майстора, показва колекция с живописни портрети, голямо и малкоформатни рисунки на известни живописни творби, проекти за плакати и приложна графика.

„Момичета сред макове“ има особено интересна история, разказва собственикът на „Лоранъ“ Лаврен Петров. Дълги години картината е била собственост на хърватски лекар и се е предавала като наследство в семейството му. Платното, рисувано в началото на 30-те години на ХХ век, е подарено на лекаря от негови пациенти, за съжаление – неизвестни.

Възрастната хърватка, чиято собственост доскоро е била „Момичета сред макове“, помни, че картината на Майстора винаги е висяла на едно определено място в дома ѝ, помни я още от детството си. 80-годишната жена е била привързана към нея, но решила да я продаде, за да финансира свои проекти – предстои ѝ да издава книга. Направила проучване, за да научи кой е Владимир Димитров – Майстора, защото името му не ѝ говорело нищо. След като разбрала колко ценен за българското изкуство е авторът, осъществила контакт с няколко български галерии. В продължилите известно време преговори е надделяла офертата на галерия „Лоранъ“. Така „Момичета с макове“ на Майстора се върнала в България.

Картината преминава през неизбежния процес по реставрация и почистване, преди да бъде представена пред публика. Според Лаврен Петров картината е била доста добре запазена, в автентичното си състояние и реставрацията не е била сложна.

Галерия „Лоранъ“ в сътрудничество с Красимира Димитрова, любител изследовател на Майстора, стига до предположението, че момичето със забрадката се казва Тонка Кирилова. Все още не е установена самоличността на другото момиче от картината. Двете вероятно са от село Шишковци.

„Момичета с макове“ е била купена за сериозна сума и скоро ще бъде част от сбирката на български частен колекционер, който обаче е готов да я предоставя за изложби на Майстора, допълни Лаврен Петров.

Любопитни са и другите произведения на големия български художник, представени в изложбата на „Лоранъ“. Проектът за плакат в съзвучие с изискванията на пропагандната социалистическа машина с надпис „Да живее мирът между народите“ очевидно е поръчкова задача, в която все пак личи майсторството на големия художник, заложил на универсални символи и жестове – гълъбът на мира, деца, молитвена поза…

„Автопортрет“ (двустранна), края на 40-те г. на ХХ в., молив, хартия, 65 х 42 см. Репродукция: Галерия „Лоранъ“

Двойният портрет на Георги Димитров, който може да се види в изложбата „Непоказвани творби“, по всяка вероятност също е проект за плакат. Творбата е рядък образец от българското изкуство, създадена с пропагандна цел, която се разминава с принципите на нормативната естетика от края на 40-те г. на ХХ в. Несъмнено е част от епохата, в която е създадена и в същото време стои свободомислещо.

„Портрет на Георги Димитров“, края на 40-те г. на ХХ в., маслени бои, платно, 97 х 83,5 см. Репродукция: Галерия „Лоранъ“

В експозицията са представени и богати на характери портрети, преобладаващата част от моделите са близки, приятели и познати на художника. Сред тях има портрети на родственици на Майстора – Траяна и Павлина, като Павлина е нарисувана на две картини – самостоятелен портрет и портрет със сина ѝ Владимир. Дамският портрет на жена с тъмно кафяво палто от 20-те години на ХХ в., е най-ранната творба в изложбата.

„Дамски портрет“, 20-те г. на ХХ в., маслени бои, платно, 65 х 59 см. Репродукция: Галерия „Лоранъ“

Част от изложбата са две голямоформатни рисунки, които представляват подготовки за известни живописни платна. Първата е предварителен картон за работата „Баба Митра от с. Дивля“, известна ни от кюстендилската художествената галерия. Другата е рисунка с въглен върху амбалажна хартия на старец, носещ мотика със стомна на рамо, подготовка за „Селянин с мотика“ – днес в колекцията на СГХГ.

„Селянин с мотика“ (подготвителна рисунка), 30-те г. на ХХ в., въглен, хартия, 90 х 63 см. Репродукция: Галерия „Лоранъ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg