Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Непоказвана картина на Ван Гог се продаде на търг два пъти за една вечер

След грешка в наддаването първия път, новият собственик купи „Сцена от улица в Монмартър“ на по-ниска цена

Винсент Ван Гог, „Сцена от улица в Монмартър“, 1887 г. Репродукция: „Сотбис“  - Непоказвана картина на Ван Гог се продаде на търг два пъти за една вечер

Винсент Ван Гог, „Сцена от улица в Монмартър“, 1887 г. Репродукция: „Сотбис“

Картина на Винсент ван Гог от 1887 г., непоказвана пред широката публика досега, се продаде на търг в парижкия клон на „Сотбис“ за 11,2 млн. евро (общо 13 млн. евро с таксите). Това бе първият път, в който „Сцена от улица в Монмартър“ (Scène de rue à Montmartre) се предлага на търг, но само за една вечер платното успя да се продаде два пъти, пише „Арт Нюзпейпър“.

Оценена на между 5 и 8 млн. евро, картината, изобразящава улица от ранните години на Монмартър, преди той да стане артистичният квартал на Париж, предизвика ожесточено 10-минутно наддаване. За нея спориха арт експертът Никълъс Чоу от Хонконг и Самюъл Вале от Лондон. Когато цената на произведението стигна 12 млн. евро, в наддаването се включи и анонимен онлайн купувач. Тъкмо той излезе победител с готовността си да плати 14 млн. евро (16,2 млн. евро с таксите) за рядката творба.

Вижте още: ВЯТЪРНА МЕЛНИЦА ОТ МОНМАРТЪР, РИСУВАНА ОТ ВАН ГОГ, ЗА ПРЪВ ПЪТ ПРЕД ПУБЛИКА

Но след още няколко предложения от тръжната къща за вечерта, „Сотбис“ обяви, че ще се върне към картината от Ван Гог, позовавайки се на „грешка в наддаването“. Вале и Чоу отново бяха претенденти за покупката, но онлайн купувачът вече го нямаше, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. В крайна сметка Вале е новият собственик на картината, а крайната цена е с 2 млн. по-ниска от предложената онлайн час по-рано.

„Сцена от улица в Монмартър“ бе извадена на търг от наследник на същото семейство, което я купува през 1920 г. или от приятел на художника, или от Пер Жулиен Танги, който продавал материали на Ван Гог и понякога съхранявал картините му.

В търга, проведен в партньорство с клона в Лондон, още няколко произведения предизвикаха силен интерес. За 3 млн. евро се продаде картина на Пизаро, заграбена от нацистите и репатрирана на наследниците на собственика. Подобна е историята на две творби от Едвард Мунк, върнати от германски музеи в Норвегия. Едната от тях е автопортрет на художника от 1926 г., първият автопортрет на Мунк, който се предлага на пазара от повече от 10 години. Картината се продаде за 5 млн. евро, по-малко от очакваното. Втората работа на Мунк, призрачна сцена от плаж от 1904 г., предизвика далеч по-голям интерес и отиде при азиатски колекционер срещу 19 млн. евро.

Едвард Мунк, „Летен ден (Прегръдка на плажа)“, 1904 г. Репродукция: „Сотбис“

Преди да обяви край на вечерта, „Сотбис“ изненада арт колекционерите с още нещо  – през май тръжната къща ще предложи рядка творба на Жан Мишел Баския, която досега никога не се е появявала на пазара. Оценена на между 35 и 55 млн. долара, картината е създадена от художника, когато той е само на 22 години.

Жан-Мишел Баския, „Versus Medici“, 1982 г. Репродукция: „Сотбис“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС