Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Непоказвани досега документи и снимки на Вазов представя БАН

Академията на науките с двудневна тържествена програма, посветена на 100-годишнината от смъртта на поета

Поканата за венчаването на Иван Вазов и Атина Болярска. Снимка: БАН - Непоказвани досега документи и снимки на Вазов представя БАН

Поканата за венчаването на Иван Вазов и Атина Болярска. Снимка: БАН

БАН ще отбележи стогодишнината от смъртта на Иван Вазов на 14 и 15 октомври. На 22 септември 2021 г. се навърши точно век от смъртта на Патриарха на българската литература. Тази дата е включена и в календара на ЮНЕСКО.

Тържествената академична програма ще започне сутринта на 14 октомври с реч на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски в зала „Марин Дринов“. Проф. Милена Кирова от СУ „Св. Климент Охридски“ ще изнесе пленарен доклад за ролята и мястото на Вазов в канона на българската литература.

По-късно в Централната сграда на БАН ще бъде открита изложба с малко познати документи, съхранявани в научния архив и библиотеката на Българската академия на науките. Някои от тях се изнасят за първи път от архива и се показват публично – поканата за венчаването на Иван Вазов и Атина Болярска, първото завещание, което поетът собственоръчно съставя още през 1890 г. и фотография на Иван Вазов, направена година преди смъртта му.

В същия ден пред гроба му с морената до храма „Света София“ ще има литературно четене на Вазови творби, в което ще участват поетите Мирела Иванова, Георги Господинов, Иван Христов и др., заедно с ученици от 91-а Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ и ученици от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“.

Впечатляваща е академичната част от програмата, посветена на Вазов. В продължение на два дни ще бъдат четени докладите от международната научна конференция, организирана от Института за литература при БАН. В нея участват 50 учени от България и от чужбина, сред които са известни изследователи на Вазовото творчество като чл. кор. проф. Милена Цанева, както и млади специалисти и чуждестранни българисти, преподаватели и преводачи на Вазовите текстове.

Съорганизатор на културната част от програмата е Народният театър „Иван Вазов“, чийто премиерен спектакъл „Народът на Вазов“ на Александър Секулов с режисьор Диана Добрева на 15 октомври ще отбележи края на тържествената програма за стогодишнината от смъртта на Иван Вазов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах