Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Неполучил извинение, Валери Симеонов ще съди БНТ, БНР, Би Ти Ви и Нова

Най-вече заради държавните медии, защото и той, и те трябвало да служат на държавата, обясни вицепремиерът по телевизия BiT

В интервю пред Сашо Диков вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че е обвинен в престъпление (заплаха към водещия Виктор Николаев), което не е извършил. Снимка: БГНЕС - Неполучил извинение, Валери Симеонов ще съди БНТ, БНР, Би Ти Ви и Нова

В интервю пред Сашо Диков вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че е обвинен в престъпление (заплаха към водещия Виктор Николаев), което не е извършил. Снимка: БГНЕС

Валери Симеонов не получи поисканото извинение от БНТ, БНР, Би Ти Ви и Нова и ще ги даде под съд, обяви самият той в ефира на телевизия BiT, пред водещия Сашо Диков. Чрез съобщение, разпространено от пресслужбата на Министерския съвет, в събота следобед вицепремиерът обяви срок до 24 часа въпросните медии да му се извинят за начина, по който са отразили участието му в сутрешния блок на Нова.  

Коментирайки в „Здравей, България“ в петък сутринта скандалите с роднинските назначения във властта, Симеонов заяви на водещия Виктор Николаев, че е много лесно да му бъде спретнат един „Викторгейт“, попита го къде работят роднините му и дали са използвали неговите връзки.

Пред Диков Симеонов съобщи, че е обвинен в престъпление (заплаха към водещия), което не е извършил. Случаят бил клевета, Николаев не се чувствал залашен – вицепремиерът му звъннал, след като гръмнал скандалът и двамата „се смели“, сподели гостът на Сашо Диков.

Валери Симеонов обясни в BiT, че е засегнат най-вече от държавните БНТ и БНР, защото и той служел като тях на държавата:

„… Даже не толкова заради Би Ти Ви и Нова телевизия, колкото заради Българска национална телевизия, защото все пак един вицепремиер в качеството на какъвто аз съм упрекван, а не в качеството на политически лидер или на човека Валери Симеонов, тези два дена се въртят непрекъснати обвинения срещу вицепремиера. И мисля, че не е много редно… И в случая трябва да се приложат всички възможни… да се потърсят всички възможности един вицепремиер да не съди държавната медия. Защото в края на краищата аз служа на държавата – и те също би трябвало да служат на държавата Най-вече заради тях и заради Българското национално радио дадох възможност на техните ръководства да извършат едно морално действие – да се извинят – и това щеше да доведе до незавеждане на дела.“

Когато един човек бъде обвинен в престъпление, редно е да му бъде поискан коментар, каза Симеонов. А на него никой журналист не му се обадил да му поиска мнението, откакто е пламнал скандалът („Никой не допуска, че аз също имам човешки права, че аз също имам достойнство.“). Потърсили го единствено ПИК и Сашо Диков – според Симеонов, той вече бил поставен в режим на негласен бойкот от медиите. Не било потърсено мнението и на Виктор Николаев дали се е почувствал застрашен от Валери Симеонов. Всъщност, медиите били измислили заплахата към Николаев:

„Такова нещо няма. И редно е да попиташ вицепремиера „защо го заплашихте“, „как го заплашихте“, „има ли подтекст в тези думи“, които бяха излъчени орязани. Не, такова нещо не беше направено“.

След участието си в Нова Симеонов свалил фонограма на разговора, за да разбере имало ли е действително заплаха в думите му. И установил, че няма:

„Откъде накъде ще го заплашвам този младеж. Ако някой иска да заплаши някого – ще го направи ли в ефир?!“.

Затова Симеонов определи новините по този случай в БНТ, БНР, Би Ти Ви и Нова като „лъжа“:

„Те подведоха своите зрители за нещо, което всъщност не е факт.“

Целта на всичко това била да се очертае пред зрителите фигурата на „един нов злодей, който да бъде омърсен, омерзен“.

„Нека големите телевизии, тези двете (бел. ред. – Би Ти Ви и Нова), да не си въобразяват, че всяка сутрин може да имат в сутрешния блок сервирана закуска пиле на грил. Някой път може да им се случи и таралеж. Така че почва войната на таралежите“, предупреди Валери Симеонов.

Пълен запис на участието на Валери Симеонов по BiT:

https://youtu.be/zHpRobi_bJU

Заради ултиматума на вицепремиера Валери Симеонов към медиите, на 11 октомври ще се проведе протест пред Министерски съвет.

Вижте още: ЖУРНАЛИСТИ НА ПРОТЕСТ ПРЕД МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ СРЕЩУ УЛТИМАТУМА, ОБЯВЕН ИМ ОТ ДЪРЖАВАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg