Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Непознати творби на Рафаел открити във Ватикана

Две фигури в Константиновата зала принадлежат на ренесансовия маестро

„Атинската школа“ (детайл) - най-прочутата фреска на Рафаел във Ватикана. - Непознати творби на Рафаел открити във Ватикана

„Атинската школа“ (детайл) - най-прочутата фреска на Рафаел във Ватикана.

Потвърдено авторството на Рафаел върху две произведения във Ватиканските музеи. Това са алегоричните женски фигури „Приятелство“ и „Справедливост“. Откритието е направено по време на все още течаща реставрация.

Телевизионният център на Ватикана към Секретариата по комуникациите на миниатюрната папска държава съобщава, цитиран от италианската агенция АНСА, че екипът, работещ по реставрацията на две женски фигури от фреските по тавана на Константиновата зала, е открил неопровержими доказателства за авторство от Рафаел Санцио.

Благодарение на реставраторите от ватиканските музеи, ръководени от Мария-Людмила Пустка, историкът на изкуството Арнолд Неселрат, директор по поддръжката на паметниците от XV и XVI в. е успял да прочете името на художника в собственоръчен автограф върху драпериите около въпросните фигури.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС