Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Неприлична“ карикатура на Чавдар Николов с приз от световен форум

Художникът печели за втори път награда в политическата категория

Натюрморт с награда и вестник „Прас-прес“ - „Неприлична“ карикатура на Чавдар Николов с приз от световен форум

Натюрморт с награда и вестник „Прас-прес“

Художникът Чавдар Николов се завърна от Португалия с ново отличие от World Press Cartoon – независимата организация, която провежда един от най-големите и престижни годишни конкурси за карикатури, излизали в медиите. На 14-ото издание на WPC българският карикатурист получи трета награда в категорията „Editorial“ – за политически сатирични рисунки.  

„Не очаквах, че ще наградят точно тази моя карикатура, защото е малко неприлична, но ето че това не се оказа проблем за журито“, каза пред „Площад Славейков“ Чавдар Николов.

Произведението с участието на руския и американския президенти, които демонстрират заедно „любовта“ си към (статуята на) Свободата, се нарича „America First“, по предизборния слоган на Доналд Тръмп. То е излизало  у нас като корица на вестник „Прас-прес“, изданието, което в Николов публикува сатирични рисувани коментари заедно с Алла и Чавдар Георгиеви и Христо Комарницки – напук на всичко, заради което България е на 111-то място в класацията по свобода на медиите.

Наградената карикатура в оригинал

Една от основните цели на конкурса, който съществува от 2005 г. (а от 2017-а се провежда в град Калдаш да Раиня) е да подкрепя професионални карикатуристи в широк международен мащаб, със специален фокус в свободата на пресата. Международното жури награждава по 3 произведения във всяка от трите категории  – карикатура, шарж и политическа карикатура (gag, cartoon и editorial). Между тримата, получили първите награди в категориите, се избира и носителят на голямата награда.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Тази година в трите категории са участвали съответно 184, 108 и 187 автори от цял свят – а Гран при отнесе испанският тандем Хавиер Карбахо и Сара Рохо за шарж на сирийския президент Башар ал Асад.

Това не е първият случай, в който „невъзпитаният“, а вече и „неприличен“ карикатурист печели награда от WPCпрез 2015 г. – отново в същата политическа категория, Николов спечели втора награда с карикатура за вируса Ебола, публикувана във вестник „Преса“. Участията на още двама български автори – Трайко Попов и Илиян Савков, са били отбелязвани с почетни грамоти.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах