VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Неприлична“ карикатура на Чавдар Николов с приз от световен форум

Художникът печели за втори път награда в политическата категория

Натюрморт с награда и вестник „Прас-прес“ - „Неприлична“ карикатура на Чавдар Николов с приз от световен форум

Натюрморт с награда и вестник „Прас-прес“

Художникът Чавдар Николов се завърна от Португалия с ново отличие от World Press Cartoon – независимата организация, която провежда един от най-големите и престижни годишни конкурси за карикатури, излизали в медиите. На 14-ото издание на WPC българският карикатурист получи трета награда в категорията „Editorial“ – за политически сатирични рисунки.  

„Не очаквах, че ще наградят точно тази моя карикатура, защото е малко неприлична, но ето че това не се оказа проблем за журито“, каза пред „Площад Славейков“ Чавдар Николов.

Произведението с участието на руския и американския президенти, които демонстрират заедно „любовта“ си към (статуята на) Свободата, се нарича „America First“, по предизборния слоган на Доналд Тръмп. То е излизало  у нас като корица на вестник „Прас-прес“, изданието, което в Николов публикува сатирични рисувани коментари заедно с Алла и Чавдар Георгиеви и Христо Комарницки – напук на всичко, заради което България е на 111-то място в класацията по свобода на медиите.

Наградената карикатура в оригинал

Една от основните цели на конкурса, който съществува от 2005 г. (а от 2017-а се провежда в град Калдаш да Раиня) е да подкрепя професионални карикатуристи в широк международен мащаб, със специален фокус в свободата на пресата. Международното жури награждава по 3 произведения във всяка от трите категории  – карикатура, шарж и политическа карикатура (gag, cartoon и editorial). Между тримата, получили първите награди в категориите, се избира и носителят на голямата награда.

Америка за България

Тази година в трите категории са участвали съответно 184, 108 и 187 автори от цял свят – а Гран при отнесе испанският тандем Хавиер Карбахо и Сара Рохо за шарж на сирийския президент Башар ал Асад.

Това не е първият случай, в който „невъзпитаният“, а вече и „неприличен“ карикатурист печели награда от WPCпрез 2015 г. – отново в същата политическа категория, Николов спечели втора награда с карикатура за вируса Ебола, публикувана във вестник „Преса“. Участията на още двама български автори – Трайко Попов и Илиян Савков, са били отбелязвани с почетни грамоти.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg