Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Неприлична“ карикатура на Чавдар Николов с приз от световен форум

Художникът печели за втори път награда в политическата категория

Натюрморт с награда и вестник „Прас-прес“ - „Неприлична“ карикатура на Чавдар Николов с приз от световен форум

Натюрморт с награда и вестник „Прас-прес“

Художникът Чавдар Николов се завърна от Португалия с ново отличие от World Press Cartoon – независимата организация, която провежда един от най-големите и престижни годишни конкурси за карикатури, излизали в медиите. На 14-ото издание на WPC българският карикатурист получи трета награда в категорията „Editorial“ – за политически сатирични рисунки.  

„Не очаквах, че ще наградят точно тази моя карикатура, защото е малко неприлична, но ето че това не се оказа проблем за журито“, каза пред „Площад Славейков“ Чавдар Николов.

Произведението с участието на руския и американския президенти, които демонстрират заедно „любовта“ си към (статуята на) Свободата, се нарича „America First“, по предизборния слоган на Доналд Тръмп. То е излизало  у нас като корица на вестник „Прас-прес“, изданието, което в Николов публикува сатирични рисувани коментари заедно с Алла и Чавдар Георгиеви и Христо Комарницки – напук на всичко, заради което България е на 111-то място в класацията по свобода на медиите.

Наградената карикатура в оригинал

Една от основните цели на конкурса, който съществува от 2005 г. (а от 2017-а се провежда в град Калдаш да Раиня) е да подкрепя професионални карикатуристи в широк международен мащаб, със специален фокус в свободата на пресата. Международното жури награждава по 3 произведения във всяка от трите категории  – карикатура, шарж и политическа карикатура (gag, cartoon и editorial). Между тримата, получили първите награди в категориите, се избира и носителят на голямата награда.

Тази година в трите категории са участвали съответно 184, 108 и 187 автори от цял свят – а Гран при отнесе испанският тандем Хавиер Карбахо и Сара Рохо за шарж на сирийския президент Башар ал Асад.

Това не е първият случай, в който „невъзпитаният“, а вече и „неприличен“ карикатурист печели награда от WPCпрез 2015 г. – отново в същата политическа категория, Николов спечели втора награда с карикатура за вируса Ебола, публикувана във вестник „Преса“. Участията на още двама български автори – Трайко Попов и Илиян Савков, са били отбелязвани с почетни грамоти.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС