Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

НеСметни богатства в Габрово

Художничка провокира разговор за планините от боклук, вдигнати от човека в природата

Меко-бодливото същество е създадено от конци и плат. Снимка: Росина Пенчева - НеСметни богатства в Габрово

Меко-бодливото същество е създадено от конци и плат. Снимка: Росина Пенчева

Габрово, градът, който се слави с пресметливото си население, се сдоби с две нови скулптури, изработени от битови и производствени отпадъци. Проектът „неСметни богатства“ на художничката Невена Екимова обръща внимание на планините от боклук, вдигнати от човека в природата

Произведенията са изложени в двора на бившия Техникум по текстил в Габрово. Представляват създания с необясними форми и психедилични цветове, излезли сякаш от утробата на колективното несъзнавано, отбелязват от Музея на хумора и сатирата в града, продуценти на проекта. Макари, конци, парчета плат, капачки, ленти за термопечат, четки от автомивка и коледни лампички създават тъкан от минали преживявания, употреби, случки – позабравени, с кратки пробиви на дежа вю. Нямат имена и биографична справка. Едното се катери по стълба, другото причаква на входа на затвореното училище.

„Кой знае – може пък един ден и сградата на училището да получи втори живот, подобно на отпадъците, с които работих“, казва авторката.

Люспестото същество е покрито с разноцветни пластмасови капачки и се катери по стълба. Снимка: Росина Пенчева

Официалното откриване на експонираните произведения се отлага заради противоепидемичните ограничения на територията на града – до 17 октомври мерките в града са затегнати заради нарастването на заболеваемостта от Ковид-19.

Проектът на Екимова включва също шест кратки филма, в които тя показва посещенията си в габровското депо за неопасни отпадъци, както и в пет местни предприятия, в които се запознава с производствения процес, технологичния отпадък и начина на рециклирането му. Предприятията са избрани според вида на отпадъка, който ѝ е необходим, за да направи скулптурите си.

Филмите срещат зрителя с реални производствени ситуации и обеми и дават представа каква част от техния отпадък може да се използва отново като суровина, колко пъти може да се рециклира и каква е съдбата му в крайна сметка.Филмите ще бъдат публикувани в страниците на Музея във Фейсбук и Инстаграм, както и в канала в Ютуб.

Скулптурите са експонирани в двора на Техникума до края на 2021 г. Снимка: Росина Пенчева

„неСметни богатства“  се реализира в едновременно зелен и силно индустриален град, в рамките на екологичната награда „Зелен лист“ на Европейската комисия, присъдена на Община Габрово за 2021 година. Проектът цели да обърне внимание наболелия проблем с генерирането на тонове отпадъци от човечеството. Знаем колко и какъв боклук изхвърля едно домакинство, но можем ли да си представим мащаба му в един град, посочва авторката. Преди да станат непотребни, тези вещи и материали са били част от ежедневието, а още преди това някой някъде ги е произвел. В този производствен процес също е генериран отпадък, който обикновено остава невидим.

През нощта нестандартните скулптури са не по-малко ефектни. Снимка: Росина Пенчева

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах