„Нетфликс“ и Ютюб с по-ниско качество заради пандемията

Телекомуникационните компании отчитат рязък скок в трафика на данни в Европа

Кадър от популярния сериал „Sex education“ на „Нетфликс“ - засега с по-ниско качество - „Нетфликс“ и Ютюб с по-ниско качество заради пандемията

Кадър от популярния сериал „Sex education“ на „Нетфликс“ - засега с по-ниско качество

„Нетфликс“ и Ютюб намаляват качеството на стрийминга си в Европа, за да се избегне натоварването на интернет. Заради пандемията хиляди европейци са по домовете си и са включени към мрежата, което натоварва трафика изключително много. Телекомуникационните компания отчетоха рязък скок в потреблението на данни и алармираха Европейската комисия.

„Ангажираме се временно да прехвърлим целия трафик в ЕС към стандартна резолюция по подразбиране“, съобщиха в изявление Ютюб. HD излъчванията ще бъдат спрени.

Първи в инициативата се включиха „Нетфликс“, които държат първенството в трафика на интернет данни в Европа. От компанията обещават, че ще запазят резолюцията и филмите от платформата ще се излъчват в 4К, но ще намалят скоростта на получаване на данните. Според изчисленията, това ще намали трафика с 25%.

„Тъй като милиони европейци се адаптират към мерките за социално дистанциране благодарение на дигиталните платформи, които им помагат в дистанционната работа, в учението и в забавленията, горещо приветствам инициативите на Гугъл и „Нетфликс“ за запазване на безпроблемното функциониране на интернет по време на кризата COVID-19“, заяви европейският комисар Тиери Бретон.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg