Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Нетфликс“ и Ютюб с по-ниско качество заради пандемията

Телекомуникационните компании отчитат рязък скок в трафика на данни в Европа

Кадър от популярния сериал „Sex education“ на „Нетфликс“ - засега с по-ниско качество - „Нетфликс“ и Ютюб с по-ниско качество заради пандемията

Кадър от популярния сериал „Sex education“ на „Нетфликс“ - засега с по-ниско качество

„Нетфликс“ и Ютюб намаляват качеството на стрийминга си в Европа, за да се избегне натоварването на интернет. Заради пандемията хиляди европейци са по домовете си и са включени към мрежата, което натоварва трафика изключително много. Телекомуникационните компания отчетоха рязък скок в потреблението на данни и алармираха Европейската комисия.

„Ангажираме се временно да прехвърлим целия трафик в ЕС към стандартна резолюция по подразбиране“, съобщиха в изявление Ютюб. HD излъчванията ще бъдат спрени.

Първи в инициативата се включиха „Нетфликс“, които държат първенството в трафика на интернет данни в Европа. От компанията обещават, че ще запазят резолюцията и филмите от платформата ще се излъчват в 4К, но ще намалят скоростта на получаване на данните. Според изчисленията, това ще намали трафика с 25%.

„Тъй като милиони европейци се адаптират към мерките за социално дистанциране благодарение на дигиталните платформи, които им помагат в дистанционната работа, в учението и в забавленията, горещо приветствам инициативите на Гугъл и „Нетфликс“ за запазване на безпроблемното функциониране на интернет по време на кризата COVID-19“, заяви европейският комисар Тиери Бретон.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах