Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Нетфликс“ обучава абонатите си как да не гледат сериали, а да спят

През 2017 г. директорът на компанията обяви съня за основния конкурент на платформата

Една от основните причини за безсънието според експертите са многото часове, прекарани пред телевизора преди лягане. Илюстрация: "Нетфликс" - „Нетфликс“ обучава абонатите си как да не гледат сериали, а да спят

Една от основните причини за безсънието според експертите са многото часове, прекарани пред телевизора преди лягане. Илюстрация: "Нетфликс"

Нова документална поредица на „Нетфликс“ ще опита да помогне на абонатите си кога и как да не гледат „Нетфликс“ – стрийминг гигантът ще работи с апликацията за медитация „Headspace“ за сериала „Упътване за сън“ (Headspace Guide to Sleep).

Анимираната продукция има седем епизода, които ще запознаят зрителите с „науката зад здравословния нощен сън“ и ще предложат съвети за най-пълноценна почивка в тъмната част на денонощието. Всеки епизод е 15 минути и разглежда различен аспект – наистина ли е толкова вредно да спим с телефоните си, работят ли сънотворните, какво предизвиква безсънието, как влияе стресът и т.н. Премиерата е на 28 април тази година.

Голяма част от потребителите побързаха да отбележат, че новият проект на „Нетфликс“ е „ироничен“, като се има предвид фактът, че тъкмо това бе компанията, която даде началото на „бинджинг“ гледането – продължително многочасово гледане на продукции за малкия екран, отбелязва „Холивуд Рипортър“. През 2017 г. главният изпълнителен директор на видеоплатформата Рийд Хейстингс обяви, че тъкмо сънят е най-голямата конкуренция на „Нетфликс“:

„Има сериал или филм, който наистина умирате да гледате, затова оставате до късно през нощта и в този смисъл ние се конкурираме със съня. И печелим“.

Според голяма част от експертите в областта, една от основните причини за безсънието е прекарването на прекалено дълго време пред екрана нощем, което включва не само използването на телефон, но и гледането на телевизия. Проблемите със съня са се задълбочили по време на пандемията – лекарите отчитат 37% покачване на случаите на хора с инсомния, сочат проучвания от 2020 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg