Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Нетфликс“ прави сериал за убийството на Улоф Палме

Продукцията е базирана на бестселъра на Томас Петерсон „Малко вероятният убиец“

Улоф Палме във вечерта, когато отново става министър-председател на Швеция през 1982 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Нетфликс“ прави сериал за убийството на Улоф Палме

Улоф Палме във вечерта, когато отново става министър-председател на Швеция през 1982 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Нетфликс“ даде зелена светлина на лимитиран сериал по „Малко вероятният убиец“ (The Unlikely Murderer), по бестселъра на Томас Петерсен за неразрешения случай с убийството на шведския министър-председател Улоф Палме от 1986 г., съобщава „Холивуд Рипортър“. Излязла през 2018 г., книгата на Петерсон все още не е превеждана у нас.

Убийството на Палме и до днес поражда конспиративни теории. В „Малко вероятният убиец“ Петерсон предлага своята теория, че престъпникът е Стиг Енгстрьом, графичен дизайнер, смятан за виновен от мнозина негови сънародници в Швеция. Енгстрьом не доживява дело, присъда или дори обвинение – умира през 2000 г.

В ролята на заподозрения в сериала ще влезе комедийният актьор Робърт Густафсон („Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“). По думите му, за него това е „вълнуващо предизвикателство и голяма отговорност“.

„Някак е и форма на терапия – допълва актьорът. – Аз бях в едно кино с Улоф Палме във вечерта на убийството му и този случай винаги е стоял като абсцес, който не изчезва. Знам, че не само аз се чувствам така.“

Палме става министър-председател през 1969 г. след оттеглянето на Таге Ерландер от поста – същата година, в която оглавява Социалдемократическата работническа партия. През 1976 г. губи парламентарните избори, прекъсвайки продължилата четири десетилетия доминация на социалдемократите в шведската държавна власт. През 1982 г. отново става министър-председател. Четири години по-късно е застрелян на улицата в Стокхолм от неизвестен извършител.

Вижте още: ИЗЛИЗА РАЗСЛЕДВАНЕТО НА СТИГ ЛАРШОН ЗА УБИЙСТВОТО НА УЛОФ ПАЛМЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg