Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Нетфликс” приети във Филмовата асоциация на Америка

Признание за стрийминг платформата от киноиндустрията

Ключов за промяната в отношението към „Нетфликс“ може би е филмът „Рома“ на Алфонсо Куарон, аплодиран по цял свят от критиците и започнал победния си поход от кинофестивала във Венеция през 2018-а. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Нетфликс” приети във Филмовата асоциация на Америка

Ключов за промяната в отношението към „Нетфликс“ може би е филмът „Рома“ на Алфонсо Куарон, аплодиран по цял свят от критиците и започнал победния си поход от кинофестивала във Венеция през 2018-а. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Нетфликс” вече е член на Филмовата асоциация в Америка (MPAA) – решение, което отразява еволюцията в отношенията между стрийминг платформата и големите киностудиа в страната, отбелязва „Варайъти”.

Във Филмовата асоциация членуват шест големи студиа, които дават оценка на филмите – те решават за каква публика е подходяща дадена продукция. Това обаче не е постановено със закон. През 2017 г. Асоциацията събира около 38 млн. долара от членски такси. Съвсем наскоро обаче загуби едно от най-големите си студиа – „Twentieth Century Fox”, които бяха купени от „Дисни”.

„От името на MPAA и компаниите ѝ членки, за мен е удоволствие да приветствам „Нетфликс” като наш партньор – каза в изявление Чарлс Ривкин, председател на Асоциацията. – Всички наши членове са отдадени на това да движат филмовата и телевизионна индустрия напред, както с начина, по който разказваме историите, така и с начина, по който стигаме до публиката. Присъединяването на „Нетфликс” ни позволява дори още по-ефективно да се борим за световното общество на креативните създатели на истории и нямам търпение да видя какво ще постигнем заедно.”

Тед Сарандос, директор „Съдържание” на „Нетфликс”, коментира:

„Присъединяването ни към MPAA е допълнителен пример за нашата отдаденост на каузата да осигурим жизнеността на креативната индустрия и на многото талантливи хора, които работят в нея по целия свят”.

Но решението бележи още нещо: „Нетфликс” е първата интернет компания, която става член на Асоциацията. С разрастването на стрийминг услугите, MPAA имаше колебания в последните години дали да не започне да увеличава броя на членовете си. Сред членуващите студиа е имало известни спорове дали подобна стъпка трябва да се предприеме, отбелязва „Варайъти”, позовавайки се на свои източници.

„Нетфликс” и „Амазон” вече са работили със студиата при създаването на огромна световна анти-пиратска коалиция. След възникването ѝ, групата вече е предприела няколко дела срещу пиратски сайтове.

Преди няколко години „Нетфликс” напусна друга асоциация – „Интернет асоциация”, в която членуват компании като Гугъл, „Амазон” и Фейсбук. Причината бе неразбирателство по въпрос за интернет неутралността – тема, по която MPAA не е изразявала становище.

Вижте още: ФИЛМИ НА МЕКСИКАНЕЦ И ГРЪК С ШАНСОВЕ ЗА НАЙ-МНОГО ОСКАРИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС