Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нетфликс – революцията, която ще убие торентите у нас

Платформата предлага десетки хиляди филми, сериали и шоута срещу минимално месечно заплащане

„Нетфликс“ предлага над 13 хиляда заглавия, като броят им постоянно расте. - Нетфликс – революцията, която ще убие торентите у нас

„Нетфликс“ предлага над 13 хиляда заглавия, като броят им постоянно расте.

Нетфликс“ е тук. Прочутата интернет платформа за осигуряване на стрийминг медия – филми, сериали и шоу програми за гледане през интернет по поръчка, най-сетне – 18 години след старта си в САЩ, стигна и до България. Това най-вероятно е, ако не смъртта  на торент сайтовете, то поне краят на тяхната златна ера – защото винаги ще има хора, които искат да гледат филми без пари, независимо от качеството и – ако може – преди официалната премиера. 

Това е настоящето на видеотеките, останали в миналото, но на по-ниска цена и с много по-голям избор. Идеята за „Нетфликс“ хрумва на единия от двамата основатели на компанията през 1996 г., сред като от кварталната видеотека го глобяват 40 долара за закъснялото връщане на касета с филм, който дори не му е харесал.

През 2007 г. броят на доставените за гледане от компанията филми надхвърли 1 милиард. В края на 2013-а „Нетфликс“ (net е мрежа, а flix – множественото число на жаргонната дума за филм) имаше над 40 милиона абоната, 3/4 от тях в САЩ. През 2014-а услугата обхващаше 40 държави. В края на 2015 г. абонатите надхвърлиха 70 милиона (43 млн. в САЩ) и могат да избират между 13 300 заглавия, чиито брой расте всяка седмица.

Централата на Нетфликс в Лос Гатос

Какво предоставя „Нетфликс“ у нас? Същото, каквото и навсякъде по света – десетки хиляди филми и сериали, които всеки абонат може да гледа, когато си поиска, без или със субтитри – и/или дублиран на английски, немски, френски и испански – по избор. С натрупването на абонати у нас вероятно ще бъдат добавени и български субтитри и дублаж.

Всеки абонат може да избира между 3 плана – стандартният струва 7,99 евро на месец. Срещу 9,99 евро вече можете гледате на два екрана – телевизор, компютър и примерно таблет, стига да са свързани с интернет – както и в HD качество. Има и опция за 4 екрана – цената е 11,99 евро. И при трите варианта няма ограничение за броя на филмите, които можете да гледате, а първият месец е безплатен.

За българския зрител – по ред чисто локални причини, торент сайтовете са едно голямо удобство – най-малкото заради десетките качествени сериали, които те няма как да следят, а и заради възможността сами да избират кога да гледат. „Нетфликс“ елиминира тези предимства и добавя още няколко: първото е по-доброто качество, второто е по-големият избор, третото е, че филмите, които искате да гледате по няколко пъти, вече няма за заемат място на твърдия ви диск или в облака ви, четвъртото е доста важно – излизате от категорията на евентуалните нарушители на закона. (Същото може да направите и по отношение на музиката – за меломаните съществува платформата Spotify, която има дори безплатен вариант.)

Вярно е, че засега у нас законът не преследва потребителите на безплатни филми и музика, но не се знае докога. Пък и чувството, че си си платил удоволствието, действа успокоително на съвестта. Така и любимите ни артисти получават повече.

Вероятно – особено, когато филмите в „Нетфликс“ получат и български субтитри, телевизиите ще трябва да измислят как да реагират, защото това няма как да не засегне филмовите им програми.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg