Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Нетфликс“ загуби близо 1 млн. потребители

Разширяването на съдържанието не се харесва на много от абонатите, анализират експерти

Спасителният пояс се оказва последният сезон на „Странни неща“, смятат от „Нетфликс“. Снимка: Стопкадър - „Нетфликс“ загуби близо 1 млн. потребители

Спасителният пояс се оказва последният сезон на „Странни неща“, смятат от „Нетфликс“. Снимка: Стопкадър

След дълги години на нищожна конкуренция в света на стрийминг услугите, „Нетфликс“ се бори все повече да запази водещото си място в индустрията. Платформата е загубила близо 1 млн. абонати между април и юли тази година, но тази статистика е по-обнадеждаваща от прогнозите на компанията, отбелязва Би Би Си. Спасителният пояс се оказва последният сезон на „Странни неща“, смятат от „Нетфликс“.

Най-новият сезон на сериала бе приет изключително позитивно от зрителите. През април обаче компанията сподели за първия спад на абонатите си от 2011 г. насам – новина, която бе последвана от масови уволнения във фирмата. В последните месеци „Нетфликс“ се бори не само с повече конкуренция, но и с увеличение на абонаментните си пакети, една от вероятните причини за спада на потребителите.

„Когато си лидер в дадена област, има само една посока, към която може да поемеш, особено когато се появят голям брой конкуренти“, коментира Гай Бисън, директор на „Ampere Analysis“.

Промяната вероятно е болезнена за „Нетфликс“, пише Би Би Си, тъй като услугата се развиваше стремглаво години наред и даде началото на революция в начина на гледане на кино. Позицията на лидер в индустрията се затвърди и в началото на пандемията през 2020 г., когато огромна част от човечеството се оказа затворена у дома заради здравните мерки. Публиката, ограничена в развлечението, се обърна към хитови сериали като „Короната“, „Игра на калмари“ и други.

След нормализиране на пандемичната обстановка обаче „Нетфликс“ все по-трудно привлича нови абонати, особено на фона на нарастващата инфлация. И все пак голяма част от потребителите остават лоялни към услугата и според проучвания по-голямата част от домакинствата биха избрали „Нетфликс“, ако трябва да останат с абонамент само към една стрийминг платформа. В края на юни компанията отчита около 220 млн. потребители.

„Загубата на абонати бе очаквана, но все пак е болезнена за компания, чиито приходи изцяло зависят от потребителите – коментира Рос Бенес, анализатор от „Insider Intelligence“. – „Нетфликс“ все пак остава лидер сред стрийминг услугите, но докато не намери повече франчайзи, които се приемат добре от широката публика, ще бъде все по-трудно да запази преднината  си пред конкурентите.“

Едно от решенията, които „Нетфликс“ смята да въведе, е нов, по-евтин абонамент, който обаче не изключва реклами. Същевременно пилотно се тества и вдигането на цените за акаунтите, които се използват от прекалено много хора – практика, която води до загубата на 6 млрд. долара на година. Засега увеличението в цената е въведено само в Централна и Южна Америка, но очакванията се, че този модел ще бъде въведен по цял свят.

„Компанията все повече се конкурира за широката аудитория, така че обхватът на съдържанието става много по-широк и хората започват да си казват: „Сега има много неща, които не ми харесват“. И това е много голямо предизвикателство“, коментира Гай Бисън и отбелязва, че услугата се нуждае от „по-чести хитове“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС