Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нетрадиционен поглед към Чернобил

Двама министри почетоха откриването на изложбата „Украинска дъга“ с фотографии на радиолокационна станция край Припят

Министърът на културата Атанас Атанасов на откриването на изложбата. Снимка: Office Center Polygraphia - Нетрадиционен поглед към Чернобил

Министърът на културата Атанас Атанасов на откриването на изложбата. Снимка: Office Center Polygraphia

Нетрадиционен поглед към темата за Чернобил предлага фотографката Весела Илкова в изложбата „Ukrainian Rainbow“ (Украинска дъга), открита на 17 май в столичния „Office Center Polygraphia“. Авторката се опитва да избегне обичайния начин на представяне на най-голямата трагедия с АЕЦ в историята на човечеството и вместо това представя архитектурата и изразените форми на радар „Дъга“.

Радиолокационна станция „Дъга“ се намира само на няколко километра южно от град Припят. Съоръжението с приблизителна височина 150 м и приблизителна дължина 800 м е част от противоракетната отбрана на СССР със задача да засича вражески балистични ракети в първите 2-3 минути след изстрелването. Гигантската конструкция се извисява в началото на 70-те години и спира да функционира след аварията от 1986 г. За разлика от другите засекретени обекти, „Дъга“ може да се посещава като туристически обект. Скелетът ѝ все още стои там, макар най-важните елементи да са демонтирани след чернобилската авария.

„Дъгата“ от неочакван ъгъл. Снимка: Весела Илкова

„За мен като човек, работещ в архитектурно студио, заобикалящата среда без съмнение оставя отпечатък върху личното ми светоусещане – споделя авторката на фотографиите. – Именно поради това фокусът на кадрите е съсредоточен върху акценти от обкръжаващата ме действителност. Виждането ми е по-скоро артистично, отколкото документално.“

Кадрите не носят клиширана документалност. Снимка: Весела Илкова

Инициативата за създаването на изложбата е дело на Виктория Илиева, арт директор на проекта. Зад творческото представяне стои Мартина Йорданова, куратор на Националната галерия.

Сред почетните гости на откриването снощи бяха министърът на културата Атанас Атанасов и министърът на иновациите и растежа Даниела Лорер.

Министър Лорер в компанията на фотографката Весела Илкова (най-вляво). Снимка: Office Center Polygraphia

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90