POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Неуредени авторски права спират Дунавското хоро по площадите?

Произведението не е „народна музика“, има ясен композитор и е защитено до 2056 г., предупреждават от „Музикаутор“

Дунавското хоро традиционно озвучава всяко посрещане на Новата година по градските площади. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Неуредени авторски права спират Дунавското хоро по площадите?

Дунавското хоро традиционно озвучава всяко посрещане на Новата година по градските площади. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Дунавското хоро, което неизбежно озвучава площади и други масови празненства на Нова година, може да се използва само след като са уредени авторските му права, предупреждават от „Музикаутор“ часове преди настъпването на 2023 г. То е защитено с авторски права и всяко негово публично изпълнение е позволено само след уреждането им, подчертават от организацията. 

Създател на хорото е Дико Илиев, музикант в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово, и Дунавското хоро се ползва само с изрично разрешение до 2056 г., уточняват от сдружението за колективно управление на авторските права в музиката в писмо, изпратено до медиите. Погрешно е да се счита, че конкретното хоро е народна музика, точният термин е „авторска музика, създадена на фолклорна основа“, обяснява се още в писмото. „Музикаутор“ напомня, че при липса на валиден музикален лиценз, ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата.

„Въпреки дългогодишните усилия на организацията, множеството законодателни инициативи и синхронизиране на действащата нормативна уредба с тази в Европейския съюз, в България творците продължават да бъдат ощетявани – се казва в писмото. – Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд.“

Дунавското хоро е най-разпознаваемата творба на Дико Илиев, който е композирал над 90 произведения. Заради фолклорните си мотиви те често погрешно са приемани като народна музика.

„Това е валидно за много от авторските произведения, които „Музикатор“ представлява на българския пазар, и показва нагледно как музиката се възприема като свободен за ползване продукт, без да се отчитат правата на създателите им и действащите закони“, коментира Иван Димитров, изпълнителен директор на сдружението.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg