Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Невъоръжените герои, които спасяват животи

Предложенията за Нобел за мир не се оповестяват, но номинацията на Белите каски в Сирия събира подкрепата на 133 организации и стотици авторитети от цял свят

В конфликта в Сирия се отличава една необичайна група герои, пише в описанието на специалния сайт в подкрепа на номинацията на Белите каски.  - Невъоръжените герои, които спасяват животи

В конфликта в Сирия се отличава една необичайна група герои, пише в описанието на специалния сайт в подкрепа на номинацията на Белите каски.

Лауреатът на Нобеловата награда за мир тази година ще бъде обявен в петък и, както с всяка от категориите на престижните отличия, номинираните не са оповестени официално. Една кауза обаче събира все повече и повече подкрепа – Белите каски в Сирия. Те са невъоръжени доброволци, които ежедневно спасяват човешки животи в близкоизточната страна. За Белите каски е известно, че със сигурност са кандидатите с Нобел – номинацията им всъщност е подкрепена от 133 организации, стотици отделни известни личности и над 260 хиляди гласа в онлайн петиция.

В смъртоносния конфликт се отличава една необичайна група герои, четем в описанието на специалния сайт в подкрепа на номинацията на Белите каски. Те са всякакви – бивши шивачи, хлебари, учители, обикновени сирийци, обединени от мисията да спасяват животи сред развалините от бомбардировките в Страната. Днес отличителният им елемент – бялата на цвят каска – за милиони хора символизира надеждата.

Героите излизат, когато бомбите падат. На място, където обществените услуги вече не функционират, тези невъоръжени доброволци рискуват своите животи, за да помогнат на всеки, който се нуждае – без значение от религията или политическите му възгледи. Белите каски са спасили от смъртта повече от 62 хиляди души.

Мотото на организацията е от Корана:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Който спаси човек, все едно е спасил всички.“

Героизмът на организацията вдъхновява хора по цялата планета – от сирийските деца, които си играят на спасители, до ученици в Норвегия, които им присъдиха наградата за мир на града си. А сега мнозина очакват Белите каски да получат и Нобел.

Когато излязат на обстрелвания терен, доброволците са напълно наясно, че самолетите и хеликоптерите, които сеят смърт, все още кръжат във въздуха. Загиналите в редиците им за три години са 132 души.

Каските спасяват хора от всички страни на войната – често им се налага да измъкват мъртви войници от бойното поле, просто за да им гарантират истинско погребение.

Заедно със спасяването на хора доброволците осигуряват и обществени услуги на близо 7 милиона души. Те свързват прекъснати електрически кабели, преподават уроци по безопасност на деца и подсигуряват бомбардирани сгради.

Белите каски е най-голямата гражданска обществена организация, която оперира извън районите под правителствен контрол.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах