Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Невена Цонева, болна и подиграна на конкурс в Русия

Немарливост или политика срещу България доведе до преждевременното напускане на певицата?

Невена Цонева пее на фона на обърнато българско знаме. Политика или немарливост от страна на руските организатори? - Невена Цонева, болна и подиграна на конкурс в Русия

Невена Цонева пее на фона на обърнато българско знаме. Политика или немарливост от страна на руските организатори?

Подигравка с певицата Невена Цонева се е разиграла на руския музикален конкурс „Нова вълна“ в Сочи. Освен че тя три пъти е пяла на фона на обърнато българско знаме, никой от организаторите не е обърнал внимание на сериозен неин здравословен проблем и в крайна сметка тя напуснала преждевременно състезанието. „Обидена съм, засегната съм“, каза пред bTV певицата.

Конкурсът „Нова вълна“ се смята за един от най-големите в Европа и често е наричан „Евровизия“ на Русия. Отношението към Невена Цонева обаче поставя под сериозна въпросителна престижа на състезанието – и създава предпоставки за колебание дали става дума за грозна немарливост, или за целенасочена политика на организаторите към представителя на България.

Пред телевизията Цонева разказа, че се е почувствала много обидена от факта, че цели три пъти ѝ се е наложило да пее на фона на проектирано зад гърба ѝ обърнато българско знаме. Още първия път тя направила забележка и помолила грешката да се коригира – но без резултат.

Най-сериозният проблем обаче дошъл заради неин здравословен проблем, на който никой от организаторите не обърнал внимание. Наложило се Невена Цонева да разговаря с лекаря си в България, за да разбере какви драстични, ако е необходимо, мерки да вземе, за да издържи до края на конкурса. Докторът ѝ предписал инжекции с калции и урбазон – но в Русия никой не пожелал да ѝ ги сложи, така че певицата го сторила сама.

През сълзи в студиото на bTV Цонева разказа, че два дни я оставили сама в хотела без никаква помощ, а препоръките на местен лекар, който все пак я прегледал, включвали единствено „да спи да висока възглавница“ и да смуче хомеопатично лекарство.

„Реших, че няма какво повече да правя там и се прибрах – разказа певицата. – Не знам каква е причината за това отношение.“

Цонева обясни още, че не е имала никакъв контрол върху песните, които изпълнява – аранжиментите се променяли в движение, а организаторите дори изключили българската „Повей, ветре“ от репертоара ѝ за конкурса. Нещо повече – макар и да се излъчва като пряко предаване, всъщност състезанието е на запис, заяви Цонева.

Тя изрази и огорчението си от лъжи в руски медии, че е напуснала „Нова вълна“ демонстративно заради ниските ѝ оценки, както и че е била оказана професионална медицинска грижа за здравето ѝ. Тя критикува още нападки срещу нея, че се е изгаврила с песента I will always love you. Цонева напомня, че оригиналът не е на Селин Дион, а на Доли Партън, а и тя самата е пяла на сцената в Сочи свой кавър.

„Все още се възстановявам, гърлото ми не е съвсем добре – каза в края на разговора певицата. – Почивам си, опитвам се да се отърся от това нещо. Не знам как да го приемам. Обидена съм, засегната съм. Но това всъщност няма значение.“

https://youtu.be/9kynp-3Vftw

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90