Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Невена Цонева, провалът на музикалните формати

Шоуто продължава само за продуцентите

Първото място на Невена Цонева в „Мюзик айдъл” явно не беше точно победа. - Невена Цонева, провалът на музикалните формати

Първото място на Невена Цонева в „Мюзик айдъл” явно не беше точно победа.

Най-възвишеният стремеж на едно човешко същество – да създава изкуство, и по-точно да пее, днес в България трудно може да бъде практикувано, освен като хоби. Местата на професионалната сцена са заети, останали са само за аматьори в музикалните риалити формати. Като ги подкарат – след първия влизаш във втория, после в третия и караш така, докато не влезеш в трета възраст.

Крисия е още на 10. И докато се осъзнае, зад гърба си вече има две музикални състезания. Първото беше музикално риалити, след което детето започна работа в Шоуто на Слави, а второто е конкурсът „Евровизия” – считан за Еверест от тружениците на българската поп сцена. Цяла България весело шуми около малката Крисия, спечелила второ място на детската „Евровизия”. Радваме се на хубавия й глас, както и на победата – компенсация за мъките да превземем този връх на естрадата.

За Крисия няма нужда да се тревожим. Тези два успеха й гарантират място под прожекторите за дълго. Или поне, докато трае славата на Слави Трифонов.

Друга една победителка обаче предизвиква безпокойство със завръщането си на състезателната писта. Тя видимо няма конкуренция, но самото й присъствие в това шоу би трябвало да събуди у зрителите някои размисли. Какво прави Невена Цонева в „Гласът на България”?! Честно ли е да се състезава с абсолютно начинаещите участници?

Не, не е честно. Както не е справедливо и онова, което се случи с нея, след като през 2007 г. тя спечели може би най-високо-рейтинговият музикален формат у нас – първото издание на „Мюзик айдъл”. Победата й гарантира договор с „Вирджиния рекърдс”. Появи се дебютният й албум. Бъдещето й се бе ширнало бляскаво и уредено. Не след дълго обаче в кариерата на тази певица с мощен глас, безспорен талант и огромни амбиции настана красноречиво мълчание… Докато не се появи новината за съдебно дело на Невена срещу „Вирджиния рекърдс”. Официалната причина е липсата на отчети. Компанията трябвало на всяко тримесечие да отчита приходите от работата на певицата, но не го правела.

Цонева спечели делото и според решението на съда „Вирджиния рекърдс“ трябва да й изплатят 7 хил. лв. Сумата нарасна до 12 хил., като се начислиха лихвите, които текат от делото от първа инстанция и разходите за адвокати.

Иронията е, че докато Невена Цонева отново се бори в музикалното риалити на Би Ти Ви „Гласът на България”, бившата й продуцентка Саня Армутлиева е жури в конкурентния формат по Нова телевизия „Х-фактор” и търси нови кандидати за звезди. Излиза, че победата на Цонева преди 7 години е илюзия. А може би е провал, защото Невена години наред е преследвала невъзможното. Днес тя е отново на стартовата позиция – там, откъдето започна да се изкачва по стръмното.

Участниците в двете музикални риалити предавания, които вървят по двете големи телевизии, трябва да преоценят плановете си за бъдещето на музикалната сцена. Невена Цонева е най-голямото доказателство, че кариера след подобни предавания е невъзможно да се направи. Шоуто ще продължи единствено за продуцентите.

Участието на Невена Цонева обаче буди недоумение и с друго. Тя се състезава в телевизионен формат, организиран от Слави Трифонов, с когото тя направи дует преди години и дори участва в турнетата на шоумена. Ще бъде проблем, ако Невена спечели „Гласът на България”, съмнението в победата й ще бъде съвсем в реда на нещата – за разлика от първия път в „Мюзик айдъл”.

Но какъвто ни е шоубизнесът, такива са ни и айдълите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС