POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Невероятната история на едно оцеляло непалско момче

Тийнейджър бе изваден изпод руините на хотел в Катманду пет дни след смъртоносното земетресение

Младежът е зашеметен, а очите му примигват на слънчевата светлина. - Невероятната история на едно оцеляло непалско момче

Младежът е зашеметен, а очите му примигват на слънчевата светлина.

Отдавна нечуван звук от наздравици звънна в столицата на Непал – Катманду, в четвъртък, когато спасители изтеглиха тийнейджър жив изпод развалините на земетресението, където е стоял в капан в продължение на пет дни. Друга жена е била спасена няколко часа по-късно. Радостта прекъсна мрачния и все още страховит ден, в който хиляди хора се тревожат от вторични трусове и напират да се качат в безплатните автобуси на път за родните селски градчета. 

Пемба Таманг се появява на носилка с лице, покрито с прах. Лекарите са поставили система във вените му, вратът му е скован в шина. Младежът е зашеметен, а очите му примигват на слънчевата светлина.

Спасителите в Непал с помощта на американския бедствен екип работят часове, за да извадят изпод останките на сградата 15-годишното момче, чиито вопли чуват изпод купчините с камъни. Това разказва пред CBS News член от семейството на оцелелия Пемба.

earthquake-survivor-pema-lama (1)

Л. Б. Баснет – полицаят, който пролазва в процеп в каменната купчина, за да достигне до Пемба, споделя, че той е бил в учудващо добро ментално здраве за човек, преживял трагедията. „Когато достигнах до него, първото нещо, което той направи, е да ми благодари. Каза ми как се казва, къде живее, а аз му дадох да пие вода. Той е страшен късметлия.“

Спасителите използвали огромен крик, за да повдигнат бетонната плоча, под която се намирал Лама. „Той не беше на много голямо разстояние от повърхността, но когато етажите са се срутили, момчето остава затиснато като в сандвич“, казва Андрю Олвера – член на спасителния тим.

6435568-3x2-700x467

Усукани метални въжета са другите спасители на момчето. Именно те са препречили пътя на огромните парчета бетон да не го смажат. Подовете на два етажа висят пред останките на сградата като пердета.

Nepal-disaster

„Цялата операция беше опасна, но животът е по-важен. За да спасим човек, бихме рискували почти всичко“, продължава Олвера.

2-nepal5-EPA

Спасяването на Пемба е една от малкото добри новини след земетресението, в което повече от 5500 души намериха смъртта си.
Десетки хиляди отчаяно се редят на опашки за автобусни билети, отпуснати от правителството, опитвайки се да напуснат столицата с надеждата отново да се съберат със семействата си в райони, които са в пъти по-безопасни. Напрежението обаче расте и вчера в Катманду възникнаха гневни протести.

„Трябва да се прибера. Вече минаха толкова дни. Иска ми се да имам покой поне за една нощ“, казва Шанти Кумари, която заедно със седемгодишната си дъщеричка се е отправила към родното си селище в източната част на Непал.

Пет дни след земетресението палатковите градове в Катманду започват да изтъняват и разреждат. Проливни дъждове са принудили хората да се завърнат по домовете си, па макар и полуразрушени. Улиците на непалската столица са хлъзгави, а шахтите са залети с вода.

nepal

nepal-quake

Въпреки това животът в столицата се връща бавно в ритъма от преди земетресението. Малките магазинчета отварят врати. В един дюкян за кожени дрехи, търговецът избърсва праха от стоката си. Друг излага килимите и чергите под сенника на работилницата си. А чужденците стоят на опашка пред входа на магазин за мобилни телефони.

„Нещата се нормализират, но все още има последващи малки трусове, заради което не мога да почувствам живота си по-сигурен. Тази сутрин преброих четири, събудих се от потропването на витрината на секцията в спалнята. Това е моят будилник напоследък“, казва 27-годишният банкер Прабу Дута.

Вчера хеликоптерите най-накрая снабдиха региона с храна, помощ получиха хората във временните убежища и в селищата северозападно от Катманду, които са били най-близо до епицентъра. Жени приветстваха доставчиците с воплите: „Гладни сме!“

nepal2-a

 

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg