Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Невидимо за някои, видимо за Чавдар Гюзелев

„Намерени инсталации“ на Чавдар Гюзелев - Невидимо за някои, видимо за Чавдар Гюзелев

„Намерени инсталации“ на Чавдар Гюзелев

Казват, че ако си чук, всички проблеми ще ти изглеждат като пирони (друг въпрос е, че може и да са кристални чаши). Чавдар Гюзелев е художник, затова нищо чудно, че навсякъде около себе си вижда изкуство. Добро и лошо изкуство, такова, което споделя за размисъл и възхищение, и такова, което сочи гневно и с възмущение в социалните мрежи.

Книгата му „Намерени инсталации“ (изд. Black Flamingo, 144 страници, над 100 цветни снимки) е само за първото. Гюзелев вижда абстрактна живопис там, където мазилката на стената се е обелила, готов сюжет за разказ, в който героите са (нарисувано) голо и (живо) облечено момиче (точно като в „Приятелки“ на Климт) или малка драма за израстването, в която едва проходило дете бута бебешка количка и се взира в плакати за чалга концерт. А край една стена е изложена „творба“ на Кристо. Всъщност, хубавото е, че всеки може да вижда различни неща, защото в съвременното изкуство въображението на зрителя го превръща в съавтор.

Ако имаш очите на артист, градът, особено старата му централна част, е пълен с картини, театрални етюди, скулптури (не тези на Чапкънов и Емил Попов), кадри от несъществуващи филми, ready made обекти, инсталации… По улиците всекидневно тече изложба на съвременно изкуство със стари и нови експонати, само че не всеки ги вижда. Тук на помощ може да дойте албумът „Намерени инсталации“ на Чавдар Гюзелев, който просто ни показва от колко много изкуство сме заобиколени, ако имаме желание да го видим (без никаква намеса в гледката, освен кадрирането и фиксирането ѝ).

Не, не ни „показва“ – всеки зрител трябва сам да си отвори очите, за да види по нов начин познатото. Затова Чавдар Гюзелев по-скоро подсказва (отколкото показва), а останалото зависи от нас. Иначе в книгата вместо артсюжети ще видим само боклуци, разруха, решетки и драсканици по стените.

Чавдар Гюзелев е роден през 1961 г., завършва Художествената академия в София. Живее 7 години в Италия, където работи в областта на илюстрацията и графичния дизайн. Завърнал се в България, той продължава да работи като графичен дизайнер и сценограф. Носител е на престижни театрални награди. Има самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Преподавател е в НБУ. И от 2002 г. работи по това, което по-късно е наречено „Намерени инсталации“.

„Намерените инсталации“ на Чавдар Гюзелев:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg