Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Невидимото изкуство на София

Спартак Дерменджиев вдигна виртуален Паметник на Прехода на мястото на Мавзолея

София вече си има Паметник на Прехода, макар и само виртуално. - Невидимото изкуство на София

София вече си има Паметник на Прехода, макар и само виртуално.

Паметник на Прехода е новата творба, която обогатява имагинерната градска среда на столицата. Скулпторът Спартак Дерменджиев вдигна виртуален Паметник на Прехода на мястото на Мавзолея в центъра на София. Творбата съществува само в интернет, там е и откриването й днес, на Десети ноември.

Това е поредното произведение на скулптора, което остава единствено в света на цифровото изкуство. Дерменджиев създаде по същия начин още статуи на Георги Марков, Райко Алексиев и Алеко Константинов. С тях София придобива в интернет нов облик, с лицата на мечтатели и със силуетите на Прехода.

Prehod-a

prehod3-a

Паметникът на Дерменджиев изглежда инспириран от творбите на Ричард Сера, американски скулптор, прочут с композициите си от огъната ламарина – сходно е най-вече с произведението „Въпрос на време“, експонирано в музея „Гугенхайм“ в Билбао.

Нашата скулптура не е дори и в музей, съществува само в интернет – но от днес всеки може да я разгледа. Безплатно.

Prehod2-a

Ако Дерменджиев продължи с виртуалното преобразяване на София, скоро столицата ще се напълни с невидимо изкуство. А представете си в какъв град бихме „живели“, ако скулпторът събере кръг от съмишленици и заедно започнат да променят дигитално столицата? В началото на миналия век едно движение в изкуството заявява намеренията си за бъдещето с манифеста „Плесница за обществения вкус“. Днес у нас обаче този Фейсбук футуризъм е единствената реалност за някои наши творци. И въпреки че е невидимо, тяхното изкуство оказва по-силно влияние от онова, което игнорираме по улиците на София.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах