Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Невидимото“ изкуство на Торлония, несметно богатата италианска фамилия

След десетилетия класическата колекция на рода най-сетне ще бъде видяна от света

Част от статуите в колекцията на фамилия Торлония. Снимки: Фондация „Торлония“ - „Невидимото“ изкуство на Торлония, несметно богатата италианска фамилия

Част от статуите в колекцията на фамилия Торлония. Снимки: Фондация „Торлония“

Една от най-значимите в света колекции от антична скулптура ще бъде отворена за публика за първи път от десетилетия след „историческо“ споразумение между италианското правителство и фамилията Торлония, разказва британският „Гардиън“. Сбирката, която включва над 600 гръцки и римски статуи, се поддържа извън обществения поглед от 60-те години на миналия век в няколкото палата на прочутото семейство в Рим.

Като първа стъпка от сделката, сключена между член на фондацията на фамилията и културния министър Дарио Франчесчини, между 60 и 90 експоната ще бъдат изложени в експозиция, курирана от изкуствоведа Салваторе Сетис. Изложбата ще бъде открита в края на 2017 г.

Алесандро Пома Муриалдо от семейство Торлония, коментира, че една от целите на споразумението е пътуването на изложбата и в чужбина. По думите му тя трябва да бъде показана освен в Италия, със сигурност и другаде в Европа, както и в Америка.

В края на 2017-а ще бъдат показани първите експонати.

В края на 2017-а ще бъдат показани първите експонати.

Става ясно, че в крайна сметка цялата колекция ще бъде съхранявана в музей в Рим, но фондацията и властите все още дискутират коя да бъде окончателната дестинация. Според Пома Муриалдо параметрите на споразумението не бива да се ограничават само до италианската столица, а „спонсори, партньори и всеки, който може да е въвлечен, трябва да идват от целия свят“.

„Да се докоснем до всички тези произведения на изкуството, които са в учебниците, но никой не ги е виждал много отдавна, би променило всичко – казва Сетис. – От десетилетия статуите са почти недостъпни, така че беше много трудно да ги погледнеш, още по-малко да ги изследваш сериозно.“

Според изкуствоведа огромното забавяне преди това споразумение се дължи на проблемите на богатството – във фонда на фамилията из всички техни дворци има между 2000 и 3000 творби от различни периоди на изкуството, „на практика невидими“ за специалистите.

„Смятам, че дори в богатия контекст на Рим колекцията на Торлония… може да я приемате като много важен музей в малка европейска столица. Много европейски държави нямат толкова мащабна колекция от антики в главния музей на столицата си. Това би трябвало да ви даде идея за мащаба.“

Колекцията е започната от Джовани Торлония през 1810-а с творби, които са предимно изкопавани от имотите на фамилията, включително около 50 статуи, открити около и във парцела, където днес се намира летище „Леонардо да Винчи“.

Eдна от статуите, които ще бъдат изложени

Eдна от статуите, които ще бъдат изложени

В първата половина на ХХ век фондът е публично достъпен. Но през 60-те години Торлония решават да преустроят изложбената сграда в жилищен блок. Това предизвиква гневен отпор от страна на изкуствоведите, които в края на 70-те години призовават колекцията да бъде конфискувана от италианската държава.

„Семейството ми се опитваше да организира свой музей – обяснява Пома Муриалдо. – Дядо ми започна проекта в края на 60-те и премина през няколко стъпки, които постоянно биваха одобрявани и отхвърляни.“

Торлония е от последните римски родове, спечелили херцогска титла. Почти от нулата те се превръщат в една от най-крупните фамилии в Италия. Богатството им е толкова голямо и демонстративно, че в италианския език думата „торлония“ е синоним на несметно имане.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС