Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Невиждани артефакти от района на Черноморец подредени в изложба

Десет години са продължили археологическите проучвания в региона

Находките в изложбата са открити при разкопки на няколко обекта. Снимка: НИМ - Невиждани артефакти от района на Черноморец подредени в изложба

Находките в изложбата са открити при разкопки на няколко обекта. Снимка: НИМ

Непоказвани артефакти, открити при археологически разкопки в землището на гр. Черноморец, ще бъдат показани в музея „Свети Никола” в града в археологическа изложба, организирана съвместно от  Национален исторически музей и „Музеен център” Созопол, съобщиха от НИМ.

Изложбата със заглавие „Черноморец. Паметници на хилядолетната история” показва многобройни находки от проучванията на няколко археологически обекта: праисторическото селище в местността Аклади (края на VI – IV хил. пр. Хр.); потъналото в акваторията на залива Вромос антично селище и ранновизантийските крепости на нос Акра и полуостров Хрисосотира.

Снимка: НИМ

Експонатите са придобити в резултат на десетгодишните археологически изследвания на научен екип под ръководството на проф. д-р Иван Христов – зам.-директор на НИМ.

Археологическата изложба ще бъде открита на 17 юни и ще продължи до края на октомври.

Снимка: НИМ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg