Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Невронна мрежа завърши Десетата симфония на Бетовен, чуйте

Това е повече BeethovANN, казва авторът на проекта

Лудвиг ван Бетовен (1770 – 1827) - Невронна мрежа завърши Десетата симфония на Бетовен, чуйте

Лудвиг ван Бетовен (1770 – 1827)

Изкуствен интелект дописа Десетата симфония на Лудвиг ван Бетовен, останала недовършена поради смъртта на композитора, съобщиха швейцарски медии. Използвани са ръкописни бележки и рисунки, останали в архивите на немския композитор.

Необичайният проект принадлежи на програмиста изследовател от Федералното политехническо училище в Лозана Флориан Коломбо. Той нарича програмния си продукт BeethovANN 10.1 и създава специалнна невронна мрежа, върху която работи 10 години. Именно тя довършва прозведението, като извлича от черновите това, което би могло да се превърне в Десета симфония.

На 2 септември 2020 г. Коломбо получава окончателната версия на произведението. Диригентът Гийом Берни внася някои изменения в хармонията и още същата вечер довършената симфония е изпълнена пред публика в Лозана от оркестъра Nexus.

Творбата се нарича BeethovANN 10.1. „ANN“ означава изкуствена невронна мрежа, една от формите на изкуствен интелект.

„В това има малко Бетовен, но в действителност това е BeethovANN. Все пак успяхме да открием нещо ново за великия композитор“, казва преди концерта Флориан Коломбо.

Последната Девета симфония на Бетовен е завършена през 1824 г. През май същата година тя е изпълнена на последния бенефисен концерт на композитора във Виена.

Откъс от довършеното произведение:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах