Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„New Regency“ се пребори да снима „истинската история на Повелителя на мухите“

„Нетфликс“ и „Метро голдуин майер“ изгубиха надпреварата за правата

Кадър от филмовата адаптация по „Повелителят на мухите“ на Уилям Голдинг от 1990 г. - „New Regency“ се пребори да снима „истинската история на Повелителя на мухите“

Кадър от филмовата адаптация по „Повелителят на мухите“ на Уилям Голдинг от 1990 г.

„New Regency“ – холивудското студио, снимало филмите „12 години в робство“ и „Завръщането“ с Леонардо ди Каприо – спечели битката за правата на историята за шестте момчета от Тонга, озовали се през 60-те на самотен остров за повече от година. Разказът за живота и случайното им спасение от австралиец стана известна като „истинската история на Повелителя на мухите“.

На сюжета, взет като от холивудски филм, се натъква историкът Рутгер Брегман. Популяризира я „Гардиън“ и пред същото издание той, четиримата оцелели и спасителят им Питър Уорнър потвърждават, че са се съгласили на офертата от „New Regency“. Проявили са интерес още редица студиа, сред тях „Нетфликс“, „Метро Голдуин Майер“ и няколко продуцента от Великобритания с „ниска седемцифрена сума“.

Вижте още: ИСТОРИЯТА, КОЯТО „ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА МУХИТЕ“ НЕ РАЗКАЗА

През 1965 г. шестима тийнейджъри от Тонга открадват рибарска лодка, но корабокрушират на изоставения остров Ата. Остават там 15 месеца, преди да ги спасят по случайност. Публикувана за първи път на 9 май, историята бързо набира популярност, което изненадва и самия Брегман.

Получихме много оферти, но за нас беше важно студиото да разбере, че това е история от Тонга, има дълбоки културни причини заради които момчетата оцеляват – техните духовност и възпитание – коментира той. – Рано сутринта се чухме, всеки един от нас е в различна часова зона. Когато взехме решението, това беше много емоционален момент за нас.

От шестте момчета днес живи са четирима. Парите от сделката ще бъдат разделени между тях, спасителя им Уорнър и Брегман. Авторът вече е обещал да дари своя дял на благотворителна кауза в Тонга.

Когато историята стана популярна, мнозина наблегнаха на това, че тя трябва да бъде предадена максимално автентично. Затова за предпочитане е по проекта да работят местни хора – това схващане сподели Тайка Уайтити в Туитър.

Аз лично мисля, че с приоритет трябва да се разгледат полинезийските кинаджии, за да се избегне културно присвояване или погрешна интерпретация, за да се запази гласът на Пасифика автентичен“, каза той, когато стана ясно, че няколко големи студиа се борят за правата над разказа.

НАДПРЕВАРА ЗА ПРАВАТА НА ИСТОРИЯТА С „ИСТИНСКИЯ ПОВЕЛИТЕЛ НА МУХИТЕ“

Брегман уточнява, че от „New Regency“ са дали обещание, че ще почетат „гласа на Тихия океан и ще разгърнат в дълбочина културата на Тонга“.

Към момента няма детайли за сценаристи или режисьори, но се знае, че към екипа с консултанти ще се присъединят Сионе, Мано, Тевита и Люк – четиримата оцелели до днес, спасени от остров Ата. По-голямата част от продукцията ще бъде осъществена в Тонга.

Това ще бъде огромен културен и икономически принос за Тонга – казва Брегман. – Хората там си разказват тази история от десетилетия и е чудесно, че след 50 години получава вниманието, което заслужава.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах