VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Незаконно иззета от нацистите картина остава в музея

Правнучките на Макс Либерман ще приемат парична компенсация от анонимен спонсор

Макс Либерман, „Портрет на жена ми”, 1930 г.. Снимка: Фонд „Георг Шефер“ - Незаконно иззета от нацистите картина остава в музея

Макс Либерман, „Портрет на жена ми”, 1930 г.. Снимка: Фонд „Георг Шефер“

Приключи десетгодишната реституционна сага за картината на еврейския художник Макс Либерман, която се съхранява в музея „Георг Шефер“ в баварския град Швайнфурт, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Двете правнучки на художника потвърдиха, че няма да изискват връщането на „Портрет на жена ми“ (1930), както и на две други творби от колекцията на фамилията. Вместо това наследниците ще приемат материална компенсация в размер на актуалната пазарна стойност на картините.

Паричната стойност ще бъде покрита от анонимен спонсор, „заинтересуван да помогне на Фонд „Георг Шефер“, за да бъде прекратена неговата стигматизация от обществото“, се казва в съобщение от музея.

„Портрет на жена ми“ е незаконно иззета от нацистите от дома на Марта Либерман през 1943 г. Рисувана е от съпруга ѝ Макс Либерман малко преди смъртта му през 1935 г. През 1943-та в дома на вдовицата нахлува „Гестапо“ и прибира всички ценности. Самата Марта Либерман се самоубива, за да не попадне в концентрационен лагер. По това време тя е на 85 години. В описа на заграбените вещи присъстват не само нейният портрет, рисуван от мъжа ѝ, но и рисунката на Либерман „Къпещи се момчета“ (1909) и рисунка на Адолф Менцел „12-годишният Христос в храма“.

И трите творби попадат в колекцията на баварския промишлен магнат Георг Шефер. Повечето от произведенията в сбирката той придобива през 1950 г. в Мюнхен, където по това време търгуват много арт дилъри, преди това свързани с нацистите. Впоследствие наследниците на еврейските художници и колекционери нееднократно се обръщат към Фонд „Георг Шефер“ с искане да им бъде върната собствеността, но дълго са получавали откази, което е предизвикало и обществено недоволство.

Резултатът от съдебния спор с правнучките на Макс Либерман създава прецедент, който ще може да се използва и при други подобни случаи, смятат специалистите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg