POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Незавършените книги на Пратчет премазани с валяк

Всичко, по което писателят е работил около смъртта си, е унищожено, съгласно волята му

Тери Пратчет пишеше и издаваше активно до смъртта си през 2015 г. - Незавършените книги на Пратчет премазани с валяк

Тери Пратчет пишеше и издаваше активно до смъртта си през 2015 г.

Незавършените книги на сър Тери Пратчет бяха унищожени с парен валяк, съгласно волята на покойния писател. Харддискът, на който са били текстовете, бе прегазен на панаира „Грейт Дорсет Стийм“, дни преди откриването на изложба, посветена на живота и работата на автора, предава „Гардиън“.

Пратчет, прочут със сатиричната си поредица от Света на Диска, почина през март 2015 г. след продължителна битка с болестта на Алцхаймер. След смъртта му, Нил Геймън, дългогодишен негов приятел и колега, заяви пред „Таймс“, че Пратчет пожелал „всичко, по което е работил непосредствено преди смъртта си, да бъде отнесено заедно с компютрите му, да се сложи на средата на пътя и да го прегази валяк“.

В петък Роб Уилкинс, който ръководи наследството на Пратчет, написа в Туитър, че „предстои да изпълни задължението си към Тери“. Съобщението бе придружено със снимка на харддиска. Малко по-късно дойде и следващ туит – на който устройството вече е на парчета.

Хронология на унищожението

Сега артефактът ще бъде показан в голяма изложба, която се открива на 16 септември в музея „Солсбъри“. „Тери Пратчет: Неговият живот“ ще може да се види от 16 септември до 13 януари догодина.

Автор на повече от 70 романа, Пратчет бе диагностициран с болестта през 2007 г. Той бе активен застъпник на евтаназията – сред дейностите му по темата беше лекцията „Ръкостискане със смъртта“ от 2010 г., както и документалният филм на Би Би Си „Тери Пратчет: избор да умреш“.

Пратчет пишеше и издаваше активно до смъртта си през 2015 г., към края на живота си с помощта на съавтори. Посмъртно бяха публикувани две книги – „Дългата земя“ (със Стив Бакстър) и „Короната на овчаря“, последната история от Света на Диска.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg