Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Независимост от „Али Експрес“

Как Русия създава марионетни правителства

„На тия ще им думна една независимост, а ако не я искат, имам и ракети.“ Снимка:  ЕПА/БГНЕС - Независимост от „Али Експрес“

„На тия ще им думна една независимост, а ако не я искат, имам и ракети.“ Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската окупационна власт в Херсон се опитва да организира „референдум“ за обявяване на „народна република“. Още огньовете от битката не са догорели, а руснаците вече стягат нови „държави“ и граници! Така направиха и в Крим, и в Донбас през 2014-а. Така направиха и в Южна Осетия през 2008-а. За начало на сегашната война послужи „признаването“ на двете отнети донбаски области за уж „независими“ държави.

Но, знаете ли, това просто не е законно. Всички фенове на Путин, „реалполитици“, съветофили и прочие пропускат един основен факт: границите окончателно се местят след края на войната, а не преди това. Да обявяваш нови режими, републики, монархии или каквото и да е по време на бойните действия е загубена работа. Някога нацистите са го правели. Основавали са марионетни държавици на окупирана земя и те са изтрайвали точно до изтеглянето на немската армия.

Но и не само нацистите. СССР е правел така. Знаете ли как е основана Народна република България? На няколко стъпки. На 5 септември 1944-а СССР обявява война на България под някакъв предлог – примерно, че България не е спазвала реален неутралитет. На 9 септември просъветски елементи начело с нелегалната Българска комунистическа партия правят преврат в София. Новото правителство първо обявява, че ще върне в действие Търновската конституция. След това сменя регентите на България – същите регенти, които е трябвало да сложат подписите си под указа за назначаване на това правителство. Усещате ли вече правния абсурд? Регентите назначават правителство, което назначава нови регенти… министър-председателят уволнява и назначава трима царе. Година и половина новото правителство работи в условията на съветска окупация, провежда незаконен „народен“ съд и най-сетне също толкова незаконен „референдум“ отново при продължаваща окупация на страната. Лъже, маже, фалшифицира резултати и в крайна сметка през 1946-а се пръква „народната република“. Един тотално нелегитимен режим. През 1947-а са проведени и нови парламентарни „избори“ в условията на невероятен тормоз над опозицията. Набързо е пробутана новата, републиканска конституция, която от първата до последната буква е продиктувана от съветските представители у нас. И чак след това окупацията приключва, а са сключени и мирните договори. От първоначалните намерения за връщане на Търновската конституция нищо не е останало. България формално е оставена независима, за да има глас в ООН, а и за да не стане като с Литва, Латвия и Естония, чиито анексии от СССР просто не са признати например от Съединените щати. Само че в 1968 г. съветският генсек Брежнев ще формулира доктрината си за ограничен суверенитет на страните в Източния блок – сиреч нито една „народна република“ не е реално независима държава.

В момента и приднестровският незаконен режим в Тираспол също изпълнява предназначението си – иска „признаване“ на своята „независимост“ от Русия, в ущърб на Молдова.

Мислете над тези неща. Русия си има доктрина още от съветско време и я ползва безогледно. Тази страна гледа на чуждия суверенитет като на нещо несъществено. За Русия няма вестфалски принципи. Държавите около нея не могат да бъдат просто партньори със свои правителства, територия и закони. Още в 1939-а, нападайки в тил отбраняващата се от нацистите Полша, сталинската Съветска Русия заявява, че полската държавност „се е разпаднала“ – едно не само невярно, но и направо скандално определение. Полша дава пример за запазването на държавността си през цялата Втора световна война, като поддържа своята прочута „подземна“ държава, армия и задгранично правителство. Но за руските власти фактите не означават нищо. Руските диктатори самоволно определят кои от съседите им са „признати“ и кои – не. И сменят „признанията“ си като носни кърпички.

Русия разглежда държавните граници, субектите на международното право, легитимността, независимостта и суверенитета като вид дезинформационна мъгла – просто още едно оръжие в арсенала за заблуда на чуждестранни наивници. Ако ви харесва, мислете за руския тип „независимост“ като за временно феодално владение. Москва „дава“ и „отнема“ така наречената „независимост“, както се дава и отнема работно място. Самата типично руска фраза: „Ама как така ще искате да не се съобразявате с нас, нали ние сме ви освободили!“ издава пълната незаинтересованост на руския ум от понятието за свобода.

Особено педантичният подтип путинисти, който все повтаря лъжливи опорки за международното право, трябва да бъде каран да млъква точно с тези исторически примери. Защото иначе утре на картата може да се пръкне и Варненска „народна република“. С „референдум“.

***

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах