Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

(Нежелан) Шедьовър с история като от филм в Зала „България“

Солист на концерта със Софийската филхармония е канадската виолистка Сара МакЕлрави

За Сара МакЕлрави това е второ гостуване в София. Снимка: Личен архив - (Нежелан) Шедьовър с история като от филм в Зала „България“

За Сара МакЕлрави това е второ гостуване в София. Снимка: Личен архив

Виолистката Сара МакЕлрави – посланичка на божествения звук, се завръща на сцената на Зала „България“ за един от последните концерти в настоящия сезон на Софийската филхармония. На 22 юни музикантката ще изпълни Концерт за виола и оркестър от Уилям Уолтън, произведение със злощастно начало, но днес предпочитано от виолистите по цял свят. Концертът в четвъртък, началото е в 19 ч.

Във втората част на вечерта оркестърът ще изпълни Шеста симфония на Бетовен, наричана „Пасторална“. Диригент е Даниел Гайс.

За Сара МакЕлрави – канадска музикантка, която живее във Виена, това е второ гостуване у нас. За редица свои изяви тя е засипвана със суперлативи от музикалните критици. В „Naples Daily News“ говорят за нейното съвършенство като изпълнител и за „божествения звук“ на виолата ѝ. Изданието „The Strad“ я определя като „бляскава и ярка“ с лък в ръка.

МакЕлрави завършва Института по музика в Кливланд при Пол Кантор и Стивън Роуз. Учи по двугодишна програма за струнни квартети–резиденти в Университета в Йейл, където нейни ръководители са музикантите от прочутия струнен квартет „Токио“. Тя е сред основателите на „Linden String Quartet“, получил творческа резиденция от Университета в Йейл и Института по музика в Кливланд. Формацията често води майсторски класове, изнася лекции и образователни концерти. Квартетът е носител на голямата награда от Националните конкурси за камерна музика „Fischoff“ и „Coleman“, печели и престижния конкурс „Concert Artists Guild“ в Ню Йорк.

Музикантката залага силно на образователната роля на музиката в кариерата си и през 2014 г. основава Общество за камерна музика в Мексико. Организацията има за цел да представя световни образци на камерната музика в Мексико Сити и като артистичен директор МакЕлрави кани на сцените в града изтъкнати артисти от Северна Америка за образователни програми.

Като солист работи с оркестрите в Москва и Санкт Петербург, Инсбрук, Неапол, Словенската филхармония, филхармониите на Ница и Турку, „Royal Northern Sinfonia“, „Московски солисти“ под диригентството на Юрий Башмет, ансамбъл „Московски виртуози“. Като камерен изпълнител свири на сцените на Двореца за изящни изкуства – Брюксел, на фестивала в Турку, в „Tеатър Шанз-Елизе“ – Париж, Виенския „Музикферайн“, „Kronberg Academy“, в замъка „Шлос Елмау“. Гостува на фестивалите „Пражка пролет“, Сион и „Юлиан Рахлин и приятели“ – Палма де Майорка, фестивала за камерна музика – Отава, Международния камерен фестивал на Жанин Янсен и фестивала „La Folle Journée“.

Свири на цигулка „Галиано“ (1791) и виола „Лоренцо Сториони“ (1785), предоставена ѝ от частната фондация „Ангелика Прокоп“ – Виена.

Неоцененият Концерт за виола и оркестър от Уилям Уолтън

Концертът за виола и оркестър от Уилям Уолтън има история като от филм. Композиторът пише творбата за виолиста от оркестъра на сър Томас Бичъм – Лайънъл Тертис. Преди да започне произведението, Уолтън коментира, че виолата е инструмент, който „издава доста ужасен звук“. Тертис обаче не харесва творбата и се отказва от премиерата (впоследствие става един от активните ѝ изпълнители). В автобиографията си той пише:

„Виртуозният концерт на Уолтън е произведение, което не изпълних премиерно. Със срам и разкаяние признавам, че когато композиторът ми предложи да го изпълня, аз отказах. Бях болен тогава, а и не бях се научил да ценя стила на Уолтън. Новаторството на музикалния му език, които днес изглеждат логични и действително в духа на музикалния мейнстрийм, ми изглеждаха тогава умозрителни“.

За премиерата мястото на Тертис заема Паул Хиндемит. Концертът носи голяма известност на Уолтън и до днес остава предпочитано произведение за виолистите.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg