Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нежна е нощта през юли и август в Квадрат 500

Софийската филхармония с поредица концерти в музея

Концертите се провеждат в атриума на Квадрат 500. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Нежна е нощта през юли и август в Квадрат 500

Концертите се провеждат в атриума на Квадрат 500. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

За втора поредна година Софийската филхармония пренася лятната си програма на нетипични места – вместо в обичайната зала „България“, музикантите и гостите им се изявяват на Лятната сцена на Борисовата градина… През юли и август симфониците ще добавят и втора сцена на открито в лятната си програма – предстоят серия от романтични концерти на фона на някои от най-ценните произведения на изкуството в Квадрат 500.

Началото на концертите от програмата „Споделете музиката“ е на 22 юли, от 18,30 ч. с „Любовен калейдоскоп“. Вокален състав „Славяни“ ще представи програма с филмови, фолклорни и поп произведения от Ренесанса до наши дни. Включени са творби на Сергей Рахманинов, Георги Златев – Черкин, Кристиян Бояджиев, Александър Бръзицов и др. Темите варират от копнежа по любимата и обичта към Бога, до преклонението пред природните стихии и респекта към наследството на предците ни.

Вторият концерт е планиран за 5 август, когато квартет „Флаутисимо“ и арфистката Весела Тричкова ще пренесат ценителите в романтичния свят на Лео Делиб, Ектор Берлиоз, Румен Бояджиев-син и Раймонд Гио.

Концертът „Нежна е нощта“ на 12 август ще представи творби от Арво Пярт, Клод Дебюси, Камий Сен-Санс, Морис Равел и Жул Масне в изпълнение на Иван Пенчев и Деница Димитрова.

Темата на 19 август е „Летни нощи“, когато вокалният състав „Бела воче“ ще докаже колко чувствени са циклите „Летни нощи“ на Берлиоз и „Летни нощи в Позилипо“ на Доницети. Програмата е разделена в две части.

Последният концерт, с който Филхармонията ще гостува в Квадрат 500, е „Игри на въображението“ на 26 август. Струнният квартет „Филхармоника“ ще представи цикъла „Кипариси“ на Антонин Дворжак по стиховете на Густав Пфлегер Моравски. В програмата е и Струнен квартет във фа мажор на Морис Равел.

Билетите за събитията на Филхармонията осигуряват достъп и до колекциите на Квадрат 500. От 10 до 18 ч. слушателите може да разгледат постоянните експозиции, фотографската изложба „Лета“ на Елина Кешишева, 250 произведения из най-новото графично творчество на Ясен Панов и някои от най-интересните творби на известния графити артист Алекси Иванов.

Вижте още: ЕЛИНА КЕШИШЕВА, СНИМАЛА ЗА ДИОР И СЕГА РЕКАТА НА ЗАБРАВАТА

Билети са налични на касата на зала „България“ и онлайн. Входът за концертите е от бул. „Васил Левски“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg