Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

НФК през 2020 отпуска, а през 2021 отказва пари за „Другите българки”

Общият бюджет на проекта с транссексуалните българки е бил 44 900 лв.

Стопкадър от тийзъра към продукцията - НФК през 2020 отпуска, а през 2021 отказва пари за „Другите българки”

Стопкадър от тийзъра към продукцията

Национален фонд „Култура“ е отпуснал през 2020 г. средства за създаване на фотоизложбата „Другите българки“, в която транссексуални жени се превъплъщават в образи, рисувани от Владимир Димитров – Майстора, става ясно от документацията, публикувана на сайта на фонда. В онзи момент България и светът са в изолация заради коронавируса.

Авторът на проекта Михаил Вучков е кандидатствал по програма „Социално ангажирани изкуства, сесия 2020“. При представянето той е описал проекта си така:

„Изложбата „Другите българки“ е вдъхновена от личните истории на група транссексуални момичета в България. Картините показват, че независимо от крайната маргинализация на тази общност у нас, тя съществува и обогатява обществото ни. Фотографските възстановки правят паралел с картините на Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е сходна с тази на транс българка днес“.

Вижте още: ТРАНССЕКСУАЛНИ ЖЕНИ ВЪПЛЪЩАВАТ МУЗИТЕ НА МАЙСТОРА ЗА ФОТОИЗЛОЖБА

Като общ бюджет е посочена сумата от 44 900 лв., авторът е поискал от НФК сумата от 20 хил. лв. Отпусната му е половината – 10 хил. лв., като фондът е добавил мотивация за решението си:

„Проектът се препоръчва за финансиране с бюджет 10 000 лв. и с условия: Да се преработи съответно бюджетът, като се препоръчва да се намалят изглеждащите завишени продукционни разходи и наем зала за изложба, и без разходи за кетъринг; матрицата за бюджет да е подписана; в колона 2 (вид на разхода) да е попълнено дали разходът е с фактура или хонорар. Да се предостави план в случай на по-сериозни ограничения заради COVID-19. Сред силните му страни са: маргинална тема; иновативно изразно средство; силен медиен отзвук за изложбата по телевизия, радио, онлайн и в печатни издания – Михаил Вучков, е професионалист с дългогодишен опит в сферата на връзките с обществеността и медийната стратегия в областта на изкуството“.

Година по-късно – между юли и септември 2021 г. – авторът на проекта кандидатства отново пред Национален фонд „Култура“, този път с искане да бъде финансиран документален филм със заглавие „България в транс“, който да се представя заедно с изложбата. В мотивационната графа Вучков пише:

„В основата на творческата концепция на филма „България в транс“ стои желанието на екипа да доближи българското общество максимално близко до реалността, в която живеят транссексуалните жени в България. Както и да се даде видимост на колкото се може повече представители на тази общност. Автора разчита на първо място на идентификацията на зрителите и тяхното лично въвличане в човешката страна на проблема“.

Сумата му е отказана. Аргументите на фонда са следните:

„Проектът включва екип, който добре познава разглежданата проблематика. Професионализмът на екипа не буди съмнение. От съдържанието на проекта и от приложения трейлър се създава впечатлението, че филмът е в напреднал стадий на реализация. Потенциал за фестивален живот на филма. Разпространението на крайния продукт, документален филм, обаче не е предвидено да е безплатно във времевите рамки на проекта, а свободният достъп е основно изискване по сесия Кампании. Показ в кина и по национална ТВ след фестивалния живот за момента не са гарантирани. Бюджет: Админ. екип – посочен е само счетоводител. В маркетинг и реклама – наем на зала, не е уточнено за какво. Може би има смисъл от повече платена реклама, в случая на филм. Проектът не се предлага за финансиране поради липса на средства“.

Изложбата „Другите българки“ ще бъде открита на 8 март 2022 година в пространството за културни събития „The Steps“.

Тийзър към документалния филм „България в транс“:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах