Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

НФТ варели финансират посмъртно проекта на Кристо в Абу Даби

„Мастаба“ в ОАЕ още няма одобрение от властите, но „е въпрос не на търпение, а на страст“, казва Владимир Явашев

Скица на „Мастаба“, която ще бъде разположена в пустинята Лива. Репродукция: Christo and Jeanne-Claude Official/Фейсбук - НФТ варели финансират посмъртно проекта на Кристо в Абу Даби

Скица на „Мастаба“, която ще бъде разположена в пустинята Лива. Репродукция: Christo and Jeanne-Claude Official/Фейсбук

НФТ продажби ще финансират издигането на „Мастаба“ край Абу Даби, мечтан проект за Кристо и Жан-Клод в продължение на десетилетия. Посмъртното му осъществяване е в ръцете на племенника Владимир Явашев който даде подробности за предстоящия проект на конференция на „Bloomberg CityLab“ (9 – 11 октомври) в Амстердам.

Мастабата е „последното ни обещание и последната ни мисия“, заяви Явашев на събитието, което цели да събере на едно място кметове от всички краища на света, дизайнери, урбанисти, бизнес лидери, активисти…

Амбицията е гигантската скулптура да остане в историята като най-голямата в света. Идеята е да се издигне в пустинята Лива край Абу Даби, ОАЕ. Различното този път е, че Мастабата няма да „плава“ само няколко дни в пустинята, а ще бъде постоянна инсталация, пише „Блумбърг“.

Подобно на останалите проекти на двойката, и този ще бъде осъществен с частни средства. Кристо и Жан-Клод и до днес са познати със стриктната си организираност – докато Жан-Клод е ключова част от реализацията, осигурява разрешителни и избира места за проектите им, Кристо рисува скици за събирането на средства за инсталациите. За „Мастаба“ обаче ще бъде предприет нов подход: НФТ продажби.

Това ще бъде първата постоянна инсталация на Кристо. Репродукция: Christo and Jeanne-Claude Official/Фейсбук

Математиката е много проста, обяснява Явашев на конференцията  – скулптурата е съставена от 410 хил. цветни варела, за издигането на които са необходими 10 крана. Организацията и изработването на материалите ще отнеме около три години, но веднъж готови, сглобяването в пустинята ще стане само за две седмици. За да се финансира всичко това, на пазара ще бъдат предложени НФТ за всеки от варелите в конструкцията. Токените ще бъдат на различна цена, някои от тях на стойност до 10 хил. долара (ок. 20 хил. лева).

За да привлече повече инвеститори, Явашев предлага и варел за спомен – поддържката на скулптурата ще изисква смяна на варелите в композицията на всеки 5 до 15 години и така всеки, участвал във финансирането, ще може да получи част от произведението.

„Ще бъде подобно на катедралите, при които всеки камък си има спонсор – коментира Явашев. – По този начин реално получаваш камък.“

Осъществяването на скулптурата остава по-скоро в далечното бъдеще – ОАЕ все още не са дали правителствено одобрение за издигането на „Мастаба“. Отказите на власттите по света обаче не са били пречка за Кристо и Жан-Клод в миналото, казва Владимир Явашев и дава за пример опаковането на Райхстага – тогавашният канцлер гласува против, но парламентът обсъжда инсталацията и гласува „за“.

Каквито и пречки да се появят, конструкцията ще бъде издигната, казва племенникът на артиста.

„Не става дума за търпение. Това е въпрос на страст“, коментира Явашев.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg