Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нито дума от Боб Дилън за Нобеловата му награда

От Шведската академия са се отказали да го търсят

Боб Дилън все още не е коментирал Нобеловата си награда за литература. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Нито дума от Боб Дилън за Нобеловата му награда

Боб Дилън все още не е коментирал Нобеловата си награда за литература. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Шведската академия е престанала да търси американския поет и певец Боб Дилън, който побучи отличието тази година.

„В момента не правим нищо – казва Сара Даниус, секретар на Академията, цитирана от Би Би Си. – Обаждах се и пращах мейли на най-близките му сътрудници – и отговорите винаги са много мили. Засега няма друго.”

Дилън още не е коментирал Нобеловия си приз, присъден му на 13 октомври. Веднага след обявяването на наградата 75-годишният изпълнител имаше концерт в Лас Вегас, но не спомена нищо за полученото отличие. Но на официалната му страница във Фейсбук все пак се появи лаконично съобщение за наградата:

'Franco, Victory, Republic, Impunity and Urban Space' exhibition in Barcelona

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Не е известно дали Дилън ще пътува до Стокхолм на 10 декември, за да вземе наградата си лично.

„Ако не иска да дойде, няма да дойде – казва Даниус пред репортери. – Във всеки случай ще има големи чествания, а наградата си е негова.”

13 октомври. Сара обявява името на Боб Дилън за носител на Нобела за литература.

13 октомври. Сара Даниус обявява името на Боб Дилън за носител на Нобел за литература.

Дилън е първият певец, получил наградата, и първият американец, който я взима от 1993 г. насам. Авторът на балади, художник, поет, изпълнител и понякога актьор е награден „за създаването на нов поетичен изказ в рамките на голямата американска песенна традиция”.

Наградата много рядко не стига до този, на когото е присъдена. Досега това са Ерик Карлфелт, председателят на Нобеловия комитет, който я отказва, но му я присъждат отново посмъртно; френският философ Жан-Пол Сартр, който отказва приза и по-късно без успех моли да му бъде даден; и Борис Пастернак, принуден от съветските власти да отхвърли отличието.

Въпреки мълчанието по въпроса с Нобела, Боб Дилън не отхвърля държавните отличия – например през 2012 г. приема присъдения му от президента Барак Обама Медал на свободата.

Боб Дилън приема от Барак Обама Медал на свободата през 2013 г.

Боб Дилън приема от Барак Обама Медал на свободата през 2012 г.

По традиция лауреатът произнася Нобелова лекция на избрана от него тема и официален тост пред краля на Швеция и Нобеловия комитет по време на вечерята, давана след церемонията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах