Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ние сме малка страна – вижте Исландия

Светлозар Желев. Снимка: Емил Георгиев - Ние сме малка страна – вижте Исландия

Светлозар Желев. Снимка: Емил Георгиев

Ние сме малка страна, няма как да имаме добър футбол – видяхме Исландия.

Ние сме малка страна, няма как литературата ни да пробие навън – вижте Исландия, прочетете Нобеловия лауреат Халдор Лакснес, поета Сьон и Йон Калман Стефансон.

Ние сме малка страна, не можем да постигнем големи неща в музиката, изкуството, културата – вижте Исландия, и Mezzoforte, и Бьорк, и Националната галерия в Рейкявик, и почти всяка голяма галерия в света, и световната сцена.

Ние сме малка страна и няма как да имаме силна икономика – вижте Исландия, една от страните с най-висок стандарт.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ние сме малка страна, не можем да докараме богати туристи и да им вземем парите, имаме само една природа, дайте да построим малко „нови руини“ – вижте Исландия, далеч от всички туристически маршрути, но изключително посещавана заради природата си, китовете, птиците, планините и красотата.

Ние сме малка страна, не може да реализираме високотехнологичен напредък – вижте Исландия, повече от 50% от населението е с висше образование и е лидер във фармацевтиката и високите технологии.

Ние сме малка страна, и политиците са ни такива – вижте Исландия, те сами пишат конституцията си и са едни от най-активните политически нации, и никой политик не може да си позволи да се чувства недосегаем.

Ние сме малка страна и не може да сме справим с мафията и корупцията във всички етажи на обществото – вижте Исландия, след банкрута в затвора влязоха банкери и политици, но съдебната им система работи и гражданският и обществен контрол е работещ механизъм.

Ние сме малка страна, от нас нищо не зависи и никой не се интересува от нас – вижте Исландия, и разберете, че нищо не е даром, а с визия, стратегия, ум, разбиране, труд, постоянство, увереност, единение, сила, себеотдаване, посвещаване, политическа воля, гражданска активност, обществен контрол и принципност, може да бъде постигнато толкова много. И то в най-трудното за обитание място, сковано от лед, със сурова природа и тежък климат. И трябва да си исландец.


Бел. ред. – текстът е публикуван в профила на автора във Фейсбук. Препечатваме го с негово позволение. Заглавието е на „Площад Славейков“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах