Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ник Кейв се опълчи на рок-бойкота срещу Израел

Движението BDS се стреми да изолира Израел, като лобира корпорации, творци и академични институции да прекъснат връзките си с държавата

„Може да се каже, че в известен смисъл бойкотът срещу Израел ме накара да свиря там“, признава Ник Кейв. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ник Кейв се опълчи на рок-бойкота срещу Израел

„Може да се каже, че в известен смисъл бойкотът срещу Израел ме накара да свиря там“, признава Ник Кейв. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ник Кейв, мрачният поет на рока, зае „принципна позиция“ срещу всички активисти, работещи за артистичен бойкот срещу Израел – и обяви решението си да се опълчи срещу онези, които се опитват да „тормозят“ и „заглушават“ музиканти, включитено и като направи два концерта в еврейската държава.

Австралийският творец, чиято музика може да бъде меланхолична, но едновременно с това и възвисяваща, е много обичан в Израел и двете дати на гастрола му са почти разпродадени, отбелязва „Индипендънт“.

На пресконференция в неделя Кейв разказа за логистичните предизвикателства, свързани с концертите в Израел, преди да премине към друга тема – за натиска, на който подлага музикантите движение, известно като BDS. То се стреми да изолира Израел, като лобира корпорации, творци и академични институции да прекъснат връзките си с държавата.

Музикантът разказа как преди 3 години продуцентът Брайън Ино го помолил да се присъедини с подписа си към бойкота.

„На съвсем интуитивно ниво нямах желание да се включа в този списък, нещо в него ми намирисваше съмнително – каза Кейв. – И тогава изведнъж осъзнах, че аз не се включвам в бойкота, но също така и не свиря в Израел, и се почувствах като истински страхливец“.

„Изведнъж за мен стана много важно да се изправя срещу тези хора, които се опитват да затварят устите на музиканти, да заплашват музиканти и да цензурират музиканти“, каза Кейв.

И така, след известен размисъл той стигнал до решението си да включи Израел в тазгодишното си турне.

„В крайна сметка взех това решение по две причини. Едната е, че обичам Израел и израелците, другата е за да изразя принципната си позиция срещу всеки, който иска да цензурура и спира музикантите – обясни Кейв. – Можем да кажем, че в известен смисъл BDS ме накараха да свиря в Израел.“

Движението за бойкот, както още се нарича BDS (по първите букви от английските думи за бойкот, лишване, санкции), обявява, че се бори за свобода, справедливост и равенство на палестинците с другите народи. Движението иска от бизнесмени, артисти и университи да прекъсват връзките си с Израел и има хиляди доброволци по света.

Израелските власти смятат, че кампанията надхвърля борбата с окупацията на територии, които палестинците смятат за свои и често маскира по-далечна цел – да делегитимизира или унищожи еврейската държава. Някои критици на BDS обвиняват движението и в антисемитизъм, защо докато призовава към бойкот срещу Израел, пропуска изцяло палестинската роля в конфликта.

BDS има подкрепата на Роджър Уотърс (бивш член на „Пинк Флойд“) и някои други изпълнители като Елвис Костело и Лорийн Хил. Дълъг списък от артисти като „Металика“, Мадона, Елтън Джон, Риана, Ози Осбърн, и други игнорират натиска и продължават да изнасят концерти в Израел.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах