Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Никакви пари за филмите на Звягинцев

Цензура от страна на частни и държавни фондове за кино проваля най-новия проект на прочутия руски режисьор

Руският режисьор Андрей Звягинцев в Кан през 2017-а, когато спечели наградата на журито с филма „Нелюбов“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Никакви пари за филмите на Звягинцев

Руският режисьор Андрей Звягинцев в Кан през 2017-а, когато спечели наградата на журито с филма „Нелюбов“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Носителят на „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция Андрей Звягинцев не може да намери финансиране за новия си филм. Потенциалните инвеститори искат от него да промени финала. Режисьорът разказва за това в емоционално интервю пред руския сайт „Медуза“.

Авторът на „Завръщане“, „Изгнание“ и „Левиатан“ в момента е черната овца на руското кино, въпреки световното признание за филмите му – „Златен лъв“, „Златен глобус“, три награди в Кан и две номинации за „Оскар“. След разобличителния филм „Левиатан“, разкриващ най-мрачните страни на руската действителност, той направи „Нелюбов“ – с наградата на журито в Кан през 2017-а. От тогава достъпът му до държавно финансиране е полуофициално прекратен.

За новия си филмов проект, който разказва историята на руски бизнесмен, който притежава имот в Средиземноморието, режисьорът разчитал на финансова подкрепа от Роман Абрамович, след като спечелил конкурс пред частния фонд на милиардера „Кинопрайм“. Звягинцев обаче отказва да промени финала, както поискал Абрамович и инвеститорът оттегля подкрепата си за филма.

„Това ми се струва странно, защото в процеса на работата ни върху филма нито веднъж не бяха изказвани възражения от страна на фонда. Цяла година, влагайки собствени средства, продуцентът Иля Стюарт изразяваше абсолютна увереност в реализирането на проект с такъв бюджет“, казва за „Медуза“ Звягинцев.

Общият бюджет на филма е около 13 милиона евро. Но след една година работа си тръгва и продуцентът Иля Стюарт, дори след като Звягинцев го уверява, че ще намери нови инвеститори. Според кинокритика Андрей Плахов това е станало под натиска на руската държава, която негласно е обявила режисьора на „Левиатан“ за враг.

Преди да започне този проект, Звягинцев е имал намерение да снима филм за обсадата на Ленинград и също не е намерил финансова подкрепа.

Вижте още: ВСЯКА ВЛАСТ Е ОТ БОГА, А МЯСТОТО НА НАСЕКОМИТЕ Е В ЛАЙНАТА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС