Никакви пари за филмите на Звягинцев

Цензура от страна на частни и държавни фондове за кино проваля най-новия проект на прочутия руски режисьор

Руският режисьор Андрей Звягинцев в Кан през 2017-а, когато спечели наградата на журито с филма „Нелюбов“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Никакви пари за филмите на Звягинцев

Руският режисьор Андрей Звягинцев в Кан през 2017-а, когато спечели наградата на журито с филма „Нелюбов“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Носителят на „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция Андрей Звягинцев не може да намери финансиране за новия си филм. Потенциалните инвеститори искат от него да промени финала. Режисьорът разказва за това в емоционално интервю пред руския сайт „Медуза“.

Авторът на „Завръщане“, „Изгнание“ и „Левиатан“ в момента е черната овца на руското кино, въпреки световното признание за филмите му – „Златен лъв“, „Златен глобус“, три награди в Кан и две номинации за „Оскар“. След разобличителния филм „Левиатан“, разкриващ най-мрачните страни на руската действителност, той направи „Нелюбов“ – с наградата на журито в Кан през 2017-а. От тогава достъпът му до държавно финансиране е полуофициално прекратен.

За новия си филмов проект, който разказва историята на руски бизнесмен, който притежава имот в Средиземноморието, режисьорът разчитал на финансова подкрепа от Роман Абрамович, след като спечелил конкурс пред частния фонд на милиардера „Кинопрайм“. Звягинцев обаче отказва да промени финала, както поискал Абрамович и инвеститорът оттегля подкрепата си за филма.

„Това ми се струва странно, защото в процеса на работата ни върху филма нито веднъж не бяха изказвани възражения от страна на фонда. Цяла година, влагайки собствени средства, продуцентът Иля Стюарт изразяваше абсолютна увереност в реализирането на проект с такъв бюджет“, казва за „Медуза“ Звягинцев.

Америка за България

Общият бюджет на филма е около 13 милиона евро. Но след една година работа си тръгва и продуцентът Иля Стюарт, дори след като Звягинцев го уверява, че ще намери нови инвеститори. Според кинокритика Андрей Плахов това е станало под натиска на руската държава, която негласно е обявила режисьора на „Левиатан“ за враг.

Преди да започне този проект, Звягинцев е имал намерение да снима филм за обсадата на Ленинград и също не е намерил финансова подкрепа.

Вижте още: ВСЯКА ВЛАСТ Е ОТ БОГА, А МЯСТОТО НА НАСЕКОМИТЕ Е В ЛАЙНАТА

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg