Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Ники Илиев най-гледаният български режисьор за 2019 г.

В дъното на класацията - продукция с 19 зрители

Ники Илиев, Бойко Кръстанов, Александър Кадиев, Башар Рахал, Диана Попова и Орлин Павлов в кадър от „Завръщане“.  - Ники Илиев най-гледаният български режисьор за 2019 г.

Ники Илиев, Бойко Кръстанов, Александър Кадиев, Башар Рахал, Диана Попова и Орлин Павлов в кадър от „Завръщане“.

Най-гледаният български филм през миналата година е бил „Завръщане“ на режисьора Николай Илиев, сочат обобщените данни за родния боксофис, публикувани в сайта на Националния филмов център. Филмът, чиято премиера беше на 18 октомври 2019 г., е събрал в киносалоните 91 077 зрители и е реализирал приходи от 797 936 лв. Само около 700 зрители и петдесетина хиляди лева по-малко е събрал филмът „Доза щастие“ на режисьора Яна Титова по книгата на Весела Тотева. На трето място в боксофиса за 2019 г. е „Уют“ на Камен Донев – с около 70 хил. зрители и 687 хил. лв. приходи.

На дъното на класацията сред общо 39 български филма, излъчвани миналата година, е филмът „Откритие“ на режисьорите Кардам Калчев, Мартин Асенов и Таня Мир по едноименния роман на Таня Мир – посетили са го само 19 зрители.

Българското предложение за „Оскар“ – филмът „Ага“ на режисьора Милко Лазаров е бил гледан от 11 875 души след премиерата си на 29 март 2019 г. и е донесъл малко над 61 хил. лв. приходи.

Общо 5 016 079 билета за кино са продадени през изтеклата година у нас. Общият приход на киносалоните е 49 009 520 лв. Това показва стабилно покачване спрямо резултатите от предходните години.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Българските филми са гледани на голям екран от общо 448 777 души и са донесли приходи от 3 728 676 лв.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах