Ники Илиев най-гледаният български режисьор за 2019 г.

В дъното на класацията - продукция с 19 зрители

Ники Илиев, Бойко Кръстанов, Александър Кадиев, Башар Рахал, Диана Попова и Орлин Павлов в кадър от „Завръщане“.  - Ники Илиев най-гледаният български режисьор за 2019 г.

Ники Илиев, Бойко Кръстанов, Александър Кадиев, Башар Рахал, Диана Попова и Орлин Павлов в кадър от „Завръщане“.

Най-гледаният български филм през миналата година е бил „Завръщане“ на режисьора Николай Илиев, сочат обобщените данни за родния боксофис, публикувани в сайта на Националния филмов център. Филмът, чиято премиера беше на 18 октомври 2019 г., е събрал в киносалоните 91 077 зрители и е реализирал приходи от 797 936 лв. Само около 700 зрители и петдесетина хиляди лева по-малко е събрал филмът „Доза щастие“ на режисьора Яна Титова по книгата на Весела Тотева. На трето място в боксофиса за 2019 г. е „Уют“ на Камен Донев – с около 70 хил. зрители и 687 хил. лв. приходи.

На дъното на класацията сред общо 39 български филма, излъчвани миналата година, е филмът „Откритие“ на режисьорите Кардам Калчев, Мартин Асенов и Таня Мир по едноименния роман на Таня Мир – посетили са го само 19 зрители.

Българското предложение за „Оскар“ – филмът „Ага“ на режисьора Милко Лазаров е бил гледан от 11 875 души след премиерата си на 29 март 2019 г. и е донесъл малко над 61 хил. лв. приходи.

Общо 5 016 079 билета за кино са продадени през изтеклата година у нас. Общият приход на киносалоните е 49 009 520 лв. Това показва стабилно покачване спрямо резултатите от предходните години.

Америка за България

Българските филми са гледани на голям екран от общо 448 777 души и са донесли приходи от 3 728 676 лв.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg