Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Никита Михалков арестуван „задочно” от украинската Главна прокуратура

Обявен е за международно издирване

Никита Михалков в стопкадър от видео анонса за извънредния „Бесогон“, който ще бъде излъчен по-късно днес - Никита Михалков арестуван „задочно” от украинската Главна прокуратура

Никита Михалков в стопкадър от видео анонса за извънредния „Бесогон“, който ще бъде излъчен по-късно днес

Заповед за ареста на руския режисьор Никита Михалков издаде главната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова. За това тя съобщи в профила си във Фейсбук, където прибави и копие от заповедта със заличени лични данни на Михалков.

„Никита Сергеевич Михалков. Съветски и руски режисьор и актьор. Милиони хора са гледали филми с вашето участие. Почти на всички някога са им харесвали. Това е обективната истина – пише прокурор Венедиктова. – Но времената се промениха. По една или друга причина вие спряхте да се снимате в игрални филми и започнахте в документални… за войната.

Всички прекрасно разбираме какво стъпало заемате в йерархията на Руската федерация – съвсем не най-ниското. Предполагам, че сте в близки отношения с първите хора на Русия и това е именно причината, заради която така яростно поддържате и пропагандирате войната. Във всеки случай така го виждаме в Украйна. С това приключвам илюстративната част.

Официално ви информирам, че украинският независим, суверенен, справедлив съд разреши на украинските прокурори да ви задържат с цел да ви доведат в украински съд за избор на мярка за неотклонение като заподозрян.

Сега ще ви разкажа как ще се развият събитията и каква ще бъде вашата реакция. Първо ще се свържете със „силните на деня в Русия“ и ще ги помолите да коментират моето съобщение. В тази минута нищо лошо няма да ви минава през главата. Те със стопроцентова вероятност ще ви кажат, че Венедиктова се е смахнала и няма защо да ѝ се обръща внимание.

Разбирайки това, подсказвам – ние пуснахме официална процедура за обявяването ви за международно издирване.

Като прочетете горния абзац, все пак по някое време ще се замислите дали не трябва все пак да се консултирате с професионални юристи. Вие сте заможен човек и ще си наемете добри и опитни юристи. Уверена съм, че удивлението ви няма да има граници, когато разберете, че рисковете са реални и вие действително може да бъдете задържан при пресичане на границата на практически всяка цивилизована държава. Между другото, препоръчвам да си изясните тази процедура с юристите, които ще помолите да анализират вашия казус.

Съвсем нарочно не съм утежнявала текста с процесуални термини, за да се чете по-лесно. Не съм преднамерена, не се опитвам да ви оскърбя, не съм емоционална, говоря за това, седнала на работното си място като украински прокурор и говоря официално.“

Никита Михалков е обвинен по член „Финансиране на действия, извършени с цел насилствена промяна или сриване на конституционния ред, или завземане на държавната власт, промяна на границите на териториите или държавната граница на Украйна“.

В деня след руската инвазия в Украйна Никита Михалков се изказа публично за признаването на марионетните Донецка и Луганска народни републики. В момента режисьорът снима пропагандни филми за Донбас.

Никита Михалков е коментирал заповедта за ареста си пред ТАСС. Той е заявил, че е учуден от позицията на Генералната прокуратура на Украйна, която смята, че „руски кинорежисьор може да повлияе на териториалната цялост на цяла страна“. Михалков посочва, че обявяването за международно издирване на творец от друга страна „само за това, че мисли не така, както на някого му се иска“, през 1939 г. би могъл да подпише генералният прокурор на фашистка Германия Ернст Лауц. Обвиненият Михалков завършва с думите:

„Бих искал да изпратя на Венедиктова линк към новия извънреден брой на „Бесогон“, но това вече няма да ѝ помогне“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg