Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Никита Михалков: Какво би казал зрителят, ако аз бях заснел „Терминатор”?

Режисьорът твърди, че Холивуд за 20 години е убедил зрителите, че прави най-доброто кино

Режисьорът Никита Михалков. Снимка: Стопкадър от „Бесогон ТВ“ - Никита Михалков: Какво би казал зрителят, ако аз бях заснел „Терминатор”?

Режисьорът Никита Михалков. Снимка: Стопкадър от „Бесогон ТВ“

Опитите на руската кинематография да подражава на холивудското кино са безуспешни, заяви Никита Михалков в интервю за РИА „Новости“.

„Сякаш си приличаме, но ние сме нещо друго. Аз не мога да си представя как би се отнесъл към мен моят зрител, ако бях заснел „Терминатор“. Той би бил, меко казано, удивен, нали? Ние сме други, ние говорим за друго“, казва режисьорът.

Според Михалков за две десетилетия Холивуд е убедил зрителите и в САЩ, и в другите страни, че прави най-доброто кино, но тези филми в по-голямата си част са лишени от смисъл.

„Ако търсим смисъл в киното, то на пръстите на едната ръка можем да изброим филмите, които излизат за година в Холивуд и имат смисъл. Всичко останало е шоу, зрелище. Не съм против зрелищата. Но бих искал те да са пълни с търсене на смисъл“, заключава режисьорът, носител на „Оскар“ връчван от Американската филмова академия.

Само преди дни Михалков предложи всички творци, напуснали Русия след началото на войната, да бъдат обявени за „врагове на народа“.

Вижте още: РУСИЯ БЕЛЯЗВА „ЧУЖДЕСТРАННИ АГЕНТИ“ СРЕД СВОИТЕ ГРАЖДАНИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев