Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Никита Михалков: Новите правила за „Оскар” са нравствен бяс

В сравнение със стандартите на Американската филмова академия „съветската цензура е детска игра“, твърди режисьорът

Руският режисьор Никита Михалков вижда „огледална дискриминация” в стандартите на Академията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Никита Михалков: Новите правила за „Оскар” са нравствен бяс

Руският режисьор Никита Михалков вижда „огледална дискриминация” в стандартите на Академията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според Никита Михалков новите стандарти на Холивуд са „нравствен бяс“ и той не би се съгласил да снима филми, като ги съблюдава, дори да има шанс за наградата. Този коментар бе направен в контекста на Московския кинофестивал, който бе открит на 22 април. Режисьорът е президент на форума.

„Никога. Това е някакъв нравствен бяс, обхванал света. Може би не трябва да говоря за това, защото съм носител на „Оскар” (за филма „Изпепелени от слънцето”, 1995 г. – бел. ред.) и бях щастлив, когато го получих. Но когато разбирам, че за да мога да претендирам за „Оскар” сега, трябва да съблюдавам такива правила… Съветската цензура е просто детска игра“, заяви режисьорът на среща с медиите, отговаряйки на въпрос дали подобни правила са допустими за кинофестивалите по света. Михалков добави, че това е „огледална дискриминация“.

Новите правила на киноакадемията в САЩ, приети през 2020 г., са свързани със защита на расови, етнически, сексуални и други малцинства, както и на жените. Те ще започнат да действат през 2024 г. Според тях, за да влезе в номинациите за „Оскар“, една продукция трябва да отговаря на един от следните критерии: актьорът в главна роля или в някоя от важните поддържащи роли трябва да бъде азиатец, латинос, чернокож, да идва от Близкия Изток, Хавай, Тихия океан или да е представител на друго малцинство; поне 30% от актьорския екип да бъде съставен от жени, ЛГБТ хора, хора с психически или физически увреждания или представители на някое от малцинствата; основната сюжетна линия или тема трябва да е с фокус върху жените, малцинствата, ЛГБТ хората и хората с психически и физически увреждания.

Вижте още: „ОСКАР“ ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ ВЕЧЕ САМО НА КВОТЕН ПРИНЦИП

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg