POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Никита Михалков предлага евроазиатски аналог на „Оскар”

Наградените ще получават диамантена пеперуда

Режисьорът Никита Михалков, носител на „Оскар“ за филма си „Изпепелени от слънцето“ (1994). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Никита Михалков предлага евроазиатски аналог на „Оскар”

Режисьорът Никита Михалков, носител на „Оскар“ за филма си „Изпепелени от слънцето“ (1994). Снимка: ЕПА/БГНЕС

Режисьорът и председател на Съюза на кинематографистите в Русия Никита Михалков предложи да бъде създаден евроазиатски аналог на американските филмови награди „Оскар“. Това беше част от речта му на сесията на Евразийския икономически форум в Киргизстан, съобщават местните медии.

„Главната статуетка ще бъда диамантена пеперуда. Но това не трябва да бъде фестивал, за да е ясно, ще кажа – това ще бъде „Евразийски Оскар“. В него ще участват филми, които ще съответстват на тези идеали, които ще формулираме заедно. Там няма да попаднат филми, които разрушават човешката същност“, заяви Михалков.

Предвижда се наградният фонд да бъде между 3 и 5 милиона долара.

В събитието може да участват не само държавите от Евроазиатския икономически съюз – Русия, Казахстан, Армения, Киргизстан и Беларус, но и тези, които „съответстват на идеологическите принципи“.

Михалков подчерта, че бъдещата евразийска филмова награда ще бъде учредена след консултации между държавните глави на държавите от ЕАИС.

По-рано руският певец Николай Басков предложи да бъде създаден руски аналог на „Евровизия“, в който да участват „приятелските страни, които в периода на разпространение на русофобията, останаха с Русия“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg