Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Никита Михалков призовава Русия да не изпраща филм на „оскарите”

Брат му Андрей Кончаловски настоява да се предложи руско заглавие за „Оскар“

Режисьорът Никита Михалков е председател на Съюза на кинематографистите
в Русия и президент на Московския кинофестивал. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Никита Михалков призовава Русия да не изпраща филм на „оскарите”

Режисьорът Никита Михалков е председател на Съюза на кинематографистите в Русия и президент на Московския кинофестивал. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Никита Михалков напусна Руския оскаров комитет и заяви, че Русия не бива тази година да предлага филм за наградата на Американската академия. Председателят на Съюза на руските кинематографисти заяви позицията си пред ТАСС по време на откриването на Международния Московски кинофестивал днес. Михалков е президент на фестивала.

Брат му Андрей Кончаловски през юли изрази точно противоположното мнение, припомнят от информационната агенция и цитират думите му, че „политическата ситуация не бива да влияе върху работата на Руския оскаров комитет и страната трябва да предложи филм за „Оскар“. Руският оскаров комитет, оглавяван от Павел Чухрай, ще огласи избора си за руския филм кандидат по-късно през есента на тази година.

Никита Михалков припомня собствената си идея за създаване на Евразийска киноакадемия, аналог на Американската, която да раздава собствени награди. Той твърди, че проектът му е в процес на активна разработка.

Режисьорът изрази и убеждение, че лицензът на Международния кинофестивал в Москва, който през март 2022 г. беше отнет от Международната федерация на асоциациите на продуцентите, ще бъде върнат. Московският фестивал, основан  през 1935 г., дълги години се отнасяше към фестивалите от клас „А“, най-престижните кинофоруми в света. След началото на войната обаче, Международната федерация на асоциациите на продуцентите, която се състои от 36 членове и предоставя акредитация на 47 кинофестивала, отне лиценза му заради санкциите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС