Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Никита Михалков със санкции от ЕС заради проруска пропаганда

Европейският съюз ще отнеме лицензи и ще замрази финансови активи на руски медии

Никита Михалков и руският президент Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Никита Михалков със санкции от ЕС заради проруска пропаганда

Никита Михалков и руският президент Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Режисьорът Никита Михалков, певецът Григорий Лепс, тв водещите Борис Корчевников и Марина Ким и още 140 души ще бъдат обект на персонални санкции от Европейския съюз, съобщава изданието „Euobserver”. Причината за включването им в списъка е ролята им в разпространяването на проруска пропаганда.

Освен това ще бъдат въведени ограничения срещу петима ръководители на тв канала „Рен ТВ“ и АНО „ТВ-Новости“. Имената им не са изрично упоменати в списъка.

Европейският съюз освен това ще замрази намиращите се в европейски банки активи на Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания, на „Национална медия група” АНО „ТВ-Новости“ и Фонда за стратегическа култура. Ще бъдат отнети лицензите на НТВ / „НТВ-Мир“, „Россия 1“ и „Рен ТВ“.

В проектодокумента за санкциите се казва, че споменатите руски медии са виновни за „грубо изкривяване и манипулиране на фактите” с цел да се оправдае войната против Украйна и дестабилизацията на страните от ЕС.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg